среда, 19. маја 2021. | 01:18

Мали: Траже нам међусобно признање, боримо се

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је на састанку у Белој кући на столу папир чија једна тачка подразумева међусобно признање Србије и Косова, а да се на председника Вучића врши огроман притисак, јавља Тањуг.

 

Добили смо никада гори папир од када су кренули преговори са Приштином. Било је 16 тачака на папиру, на столу, од којих 10 тачка подразумева међусобно признање“, рекао је Мали новинарима.

Од двадесетак присутних људи, не само Албанаца, на сваку реч наше делегације реагују веома агресивно, против нас, рекао је министар.

Мали је казао да је било веома мало економских тема.

Рекао је да је председник Србије Александар Вучић, на основу обавештајних информација, знао да неће бити само економске теме.

„Тачка 10 односи се на међусобно признање. Има и економских тема и оне које се односе на инфраструктуру, аутопут, железнице, помоћи малим и средњим предузећима како би се подигла економија целог региона. Огроман притисак“, казао је Мали.

Огроман је притисак, навео је Мали и поручио да су ово за нас веома тешке теме.
„Председник Алексаднар Вучић се бори, а да ли ће издржати, видећемо… Ја се враћам разговорима, настављамо, борићемо се до краја и, као што је председник рекао, предаја није опција“, рекао је Мали новинарима у паузи разговора у Вашингтону.

На питање каква је била реакција председника Вучића на папир, на којем је једна од укупно 16 тачака било признање Косова, Мали је одговорио:

„Каква може да буде? “.

Истакао је да је делегација Србије дошла са идејом да разговара о подизању економије региона, да инвестира три-четири милијарде евра у инфраструктуру, подстицање пољопривреде, привреде, да се граде станови за младе.

„То је била наша платформа, а онда добијете тачку 10 која каже међусобно признање. То нити је економија, нити било шта друго“, рекао је Мали.

Поручио је да настављају да се боре за интересе Србије и људи који живе на КиМ.

„Имате 15-20 људи који су против вас и врше притисак. На сваку реченицу реагују агресивно“, рекао је Мали, а на питање ко врши тај притисак, одговорио:

„Сви. Сви који су тамо присутни. Али, боримо се“.

На питање српских медија да ли има смисла разговоре настављати сутра, с обзиром да је данас такав папир стављен пред српску делегацију, Мали је одговорио да се разговори и даље воде, да се наша делегација бори за сваку реченицу и реч, али да су неке ствари у папиру неприхватљиве.

„Чекајте да видмо, и даље водимо разговоре, не бих сада о томе шта ће бити сутра. Боримо се за сваку реченицу и реч, али неке ствари су једноствано неприхваљтиве и тачка“, рекао је Мали.

Министар је и америчким новинарима на енглеском поновио да су разговори много тешки, да економске теме очигледно нису приоритет као што је спрска делегација очекивала и да тачка 10 говори о међусобном признању.

„Али ми нећемо одустати, јер се боримо за српски народ“, поручио је Мали америчким новинарима.

Подели на: