Најновије вести

Манастир Дечани: Признавање злочина у ,,Олуји” и рад на помирењу и правди једини пут напред

Братство Манастира Дечани наводи, поводом 28. годишњице Операције ,,Олуја”, у којој су страдале и са огњишта у Хрватској протеране на хиљаде Срба, да је признавање злочина почињених током овог трагичног догађаја и рад на помирењу и правди једини пут напред.

 

 

,, Ових дана (4-7. августа) обележавамо годишњицу Операције ,,Олуја”, изведене августа 1995. године током грађанског рата у бившој Југославији, која остаје мрачно и дубоко болно сећање у историји Балкана, посебно за српско становништво у Хрватској. Војна акција коју је покренула хрватска влада како би повратила контролу над територијама насељеним већином етничким Србима, резултирала је трагичним губитком живота и присилним расељавањем”, наведено је на Твитер налогу манастира Високи Дечани.

Како из Дечана подсећају, током ове операције убијене су или нестале 1.853 особе, укључујући 1.202 цивила, а 220.000 Срба је било присиљено да напусти своја огњишта у западном делу Хрватске, познатом као Крајина.

,,Ову операцију многи описују као циљано етничко чишћење српског становништва и као једну од најгорих те врсте од Другог светског рата. Током акције уништено је или тешко оштећено 78 српских православних цркава, оскрнављено је 180 гробља, а спаљено је преко 25.000 српских домова. Насиље над цивилним становништвом било је неселективно и брутално. Српске избеглице које су бежале из Хрватске биле су чак намерно нападнуте од стране хрватских војних авиона, што је резултирало губицима живота недужних цивила, међу којима је било и више деце”, истичи из Манастира Дечани.

Наводе да, нажалост, није могуће да зарасту ране настале од Операције ,,Олуја”.

,,Главни извршиоци и организатори одговорни за огромна страдања цивилног становништва у овој операцији нису се суочили са правдом, а веома малом броју српских избеглица је дозвољено да се врате у своје домове.Штавише, прослава тог догађаја као државног празника у Хрватској, која је сада земља ЕУ, представља оштар подсетник како се историја може извртати и манипулисати”, наглашавају из Високих Дечана.

По њиховим речима, бол и патња коју су претрпели многи српски цивили током Операције Олуја не би требало да буду предмет разметљивог националистичког славља, већ повод за дубоко размишљање, разумевање и посвећеност да се овакве трагедије никада не понове и да све заједнице у Хрватској живе достојанство, у једнакости и миру.

,,Операција Олуја до данас остаје озбиљна препрека за успостављање бољих и односа већег поверења између Срба и Хрвата. Признавање злочина почињених током овог трагичног догађаја и рад на помирењу и правди је једини пут напред”, сматра братство манастира.

Наглашавају да обележавање ове тужне годишњице није само чин сећања, већ да је то ј позив на акцију за зацељивање рана и изградњу мостова између заједница које су поцепане.

,,Трагична прича о операцији ,,Олуја” је лекција о крхкости мира и хитној потреби за саосећањем, разумевањем и правдом.Подсећа нас на нашу колективну одговорност да се поштено суочимо са прошлошћу, да поштујемо сећање на оне који су патили и да неуморно радимо на стварању будућности у којој су такви ужаси предати историји. Вечни помен свим жртвама ове трагедије”, поручују из Манастира Дечани.

 

Подели на: