Најновије вести

Манастир Високи Дечани: Шири се низ дезинформација и лажних вести

Манастир Високи Дечани упозорио је на низ дезинформација и лажних вести који се шире након сукоба у селу Бањска, посебно у косовским медијима, и поручио да злонамерни напади и ширење лажних информација не доприносе миру, већ само појачавају међуетничке напетости на КиМ.

 

 

Из манастира Високи Дечани да се лажне вести посебно шире у косовским медијима.

“Јуче и данас дошло је до низа дезинформација и лажних вести које се посебно у косовским медијима шире о трагичним догађајима јуче на КиМ”, наводи се у саопштењу манастира, објављеном на Фејсбуку.

Из манастира Високи Дечани истичу да су међународни представници потврдили да је косовска полиција, после претраге, јуче поподне нашла оружје само у напуштеним возилима непознатих наоружаних лица у близини манастира.

“Како је речено у јучерашњој изјави Епархије, наоружане особе са маскама провалиле су закључану капију манастира и размениле ватру са полицијом”, подсећају из манастира.

Напомињу и да, према међународним изворима на КиМ, током претраге унутар манастира и његових објеката није пронађено никакво оружје.

“Црква није имала никакве везе са овим трагичним догађајима, а монаси и ходочасници су се само нашли у унакрсној ватри”, наводе из манастира и додају да се очекује да ће се поклоници из Новог Сада данас вратити кући.

Дезинформације појачавају међуетничке напетости на КиМ
У саопштењу се упозорава да злонамерни напади и ширење лажних информација на неким друштвеним мрежама на КиМ, “који су усмерени према нашој Цркви, нашим монасима и поклоницима у манастиру Бањска, који су претрпели велики стрес и прошли кроз тешку ситуацију”, не доприносе миру већ само појачавају међуетничке напетости на КиМ.

Српска православна црква на КиМ међу првима је јуче осудила насиље на северу КиМ, позвала на мир и изразила саучешће за све који су изгубили животе, подсећа се у саопштењу.

“Наши монаси и ходочасници у манастиру Бањска, где је наоружана група ушла силом бежећи од полиције и пружила отпор, били су изложени директној опасности за своју безбедност и заслужују солидарност и поштовање”, додаје манастир.

Позив на смиривање напетости и на очување мира
Наводи и да се данас појавила друга медијска дезинформација, када су три монаха ове цркве јутрос фотографисана испред полицијске станице у Приштини.

“Они су били тамо не у вези са догађајима на северу Косова већ да би уредили своју документацију уз помоћ ОЕБС-а”, објаснили су из манастира.

Из манастира поручују да епископ рашко-призренски Теодосије наставља да позива на смиривање напетости и на очување мира, одржавајући контакт са КФОР-ом, ЕУЛЕКС-ом и амбасадама Квинте ради заштите српског народа.

“Наша Црква остаје чврсто ангажована решавању свих проблема на Косову и Метохији мирним путем и дијалогом”, закључује се у саопштењу манастира.

Подели на: