среда, 22. септембра 2021. | 11:27

Мантер: Решење за КиМ не може бити диктирано са стране

 

Бивши амбасадор САД у Србији и председник Института Исток-Запад Камерон Мантер сматра да решење косовског питања не може бити “диктирано са стране”, већ, истиче, мора бити ишод договора Београда и Приштине.Мантер каже да само од Београда и Приштине зависи кад ће се наставити преговори, које сматра кључним за бољу будућност грађана Србије и Косова, али указује да и њихов формат, садржај и ишод такође у највећој мери зависе од одлука две стране.”Важно је да шватимо да ово не може да буде решење које је диктирано са стране, већ мора да дође од преговарача”, истакао је Мантер.

Председник Института Исток-Запад не жели да спекулише о могућим решењима, попут разграничења или поделе Косова, уз образложење да такви сценарији морају бити договор две
стране.

Размена територија је за њега, ипак, осетљиво питање.

“И о томе, евентуално, треба да одлучују владе Косова и Србије, али то је врло осетљиво питање и желели бисмо да се уверимо да су не само владе, већ и грађани спремни за то. То је тешко питање за које ће бити потребне не само преговарачке способности, већ и политичка храброст”, рекао је Мантер.

Упитан како види ставове да би евентуална промена граница отворила Пандорину кутију на Балкану и охрабрила друге да размишљају у том правцу, Мантер одговара да верује да то није циљ.

“Не бих могао да спекулишем о томе. Мислим да је важније да се фокусирамо не само на границе, већ на будућост држава као чланица ЕУ, у којима ће грађани живети боље и имати боље могућности”, рекао је Мантер.

Он истиче да би обе стране на преговоре требало да гледају као на процес који ће им донети нешто, а не током којег ће нешто изгубити.

“Више бих волео да говоримо о томе како да се постигне договор у којем ћете да победите. О томе говори и председник Александар Вучић, он тражи нешто где може да победи, а тако размишљају и преговарачи са Косова”, каже Мантер.

Подели на: