Најновије вести

Мартовски погром урезан у животе људи

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да су 17. марта Албанци успели у централном и јужном Косову и Метохији да доврше етничко чишћење. Мартовски погром урезан је у животе Срба, а данас обележавањем овог догађаја Срби ће послати јавну опомену да се тако нешто не понови.

 

 

Данас је 17. годишњица мартовског погрома Срба, када су албански екстремисти и припадници тзв. ОВК са Косова и Метохије протерали више од 4.000 српског становништва, њихова имовина, велики број верских објеката је спаљен или порушен, док су многи убијени и нестали, међу којима и припадници међународних снага.

Према проценама УНМИК-а, на 33 локације у погрому, који је почео 17. марта и трајао два дана учествовало је око 60.000 Албанаца. Чак 800 кућа је уништено, а 35 српских цркава и манастира је оскрнављено, спаљено, порушено.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је повод за насиље 17. марта статус па онда стандарди, али и после толико година видимо да се то још није догодило јер су Срби и даље грађани другог реда.

“Велики број људи није се вратио на Косово и Метохију. Албанци су у централном и јужном Косову и Метохији успели да доврше етничко Косово”, навео је Дрецун и додао да нико ништа не чини да се Срби врате.

Према његовим речима, мартовски погром је показао да су Албанци спремни за насиље ако им се не да статус.

Дрецун је нагласио, да према његовим сазнањима, коловође мартовских дешавања су поред ОВК Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Агим Чеку.

Додао је да је у седамнаестомартовским дешавањима било и повређених међу припадницима албанског корпуса, с обзиром на то да су се они сукобили са међународним снагама.

“У званичним документима се наводи да је повређено 58 припадника косовског заштитног корпуса. Нису се они сукобљавали са демонстрантима, они су ушли у сукобе са Међународним снагама. Поседујем снимке где Шведски корпус пуца на масу, а онда се чују пуцњи из аутоматског оружја из масе”, рекао је Дрецун.

“Међутим, нису се сви припадница Кфора понашали исто, Италијани нису дозволили паљење српских кућа, као на местима где су били Немци, где се радило шта се хтело”, објашњава Дрецун и истиче да је снимке насиља добио од Американаца.

Занимљиво је и да је Хари Хокери, како је рекао, имао информације да се спрема погром, али да није реаговао.

Дрецун наглашава да све указује да је то био организовани догађај јер су албанци имали прећутну подршку међународне заједнице.

Коментаришући боравак патријарха Порфирија на Косову и Метохији, Дрецун је рекао да је добро да патријарх буде на Косову и Метохији и да се сви проблеми решавају разговорима, а не насиљем.

Међутим, насиље на Косову и Метохији не престаје, примера ради опљачкано је пет цркава за 10 дана. “Стали су насртаји на животе. Избегнуто је ново масовно насиље, али опасност од тога увак постоје”, приметио је Дрецун и нагласио да је најбоље да се наставе разговори.

 

Подели на: