уторак, 17. маја 2022. | 16:49
Најновије вести

Међу учесницима научни радници са Косова и Метохије

Одржан тридесет шести међународни хараски форум на Јалти

Учесници форума састали су се на некадашњем имању Георгја Михајловича Романова где су расправљали о широком спектру теоријских и практичних питања из разних научних области, политикологије, парава, историје, историје уметности, социологије, вајарства идр.

По повратку са Крима научни радници Института за српску културу Приштина –Лепосавић у својим утисцима истичу да је ово био један веома успешан научни скуп на којем је продубљена научна сардња, презентован рад Института, а потврђена је и братска сардња са руским народом…Уз то наглашавају договорена је начелно и будућа сарадња и посета Петровграду и Волгограду.
Међународни , тридесет шести по реду, Харк форум одржан је у палати и парковском комплексу негадашњег гранд –дуцел имању Георгија Михајловича Романова у Хараску. Организатори форума су Кримски Федерални Универзитет, назван по ВИ Вернадского, Црноморско информативни и аналитички центар, а суорганизатор је био Институт за српску културу Приштина- Лепосавић, Србија.
Ово је међународна платформа за академске разговоре посвећена проучавању најновијих трендова у развоју Русије, земаља постсовјетског простора, као и глобалних, политичких, економских и социо-културних процеса. Форум наставља традицију научне сарадње руских и страних научника који истражују различите теоријске проблеме везане за место и улогу политичких и цивилизацијских процеса у друштву. На Форуму је учествовало више од сто научника из Русије, Србије, Индије, Пољске, Норвешке и Канаде.
Харак форум почео је своју мисију 1997 године, налази се у Јалти , а окупља више од 300 учесника из петнаест земаља.
-Институт за српску културу Приштина- Лепосавић је И ове године био суорганизатор Хараског међународног научног форума у Гаспри на Криму половином прошлог месеца. Тема овогодишњег , тридесет шестог скупа била је ,,Политички простор И друштвено време- истина И лажи у политици И уметности,,каже једна од учесница Марина Мијатовић, научни сарадник Института, додајући да су радови са Косова И Метохије имали за тему управо простор Косова И Метохије И да су изазвали велику пажњу И интересовање.
Иначе на овом међународном Форуму расправља се о широком спектру теориских И практичних питања интердисциплинарних истраживања на стецишту модерн политичке науке, психологије, социологије, историје , филозофије , као И актуелних питања из области геополитике.
-Представници Института за српску културу Приштина –Лепосавић на овом скупу били су др Петар Ристановић, др Ивана Женарју Рајовић, докторант Сена Михаиловић Милошевић, др Ена Мирковић, др Ана Мумовић и поменута докторант Марина Мијатовић. Сви они представили су своје радове, И они су објављени у Зборнику Хараског форума, каже проф. др Драган Танчић, директор Института за српску културу Приштина- Лепосавић.
Посебн догађај на овом скупу било је И представљање изложбе скулптура научног радника Звездане Елезовић. У сарадњи организатора скупа И Института за српску културу Приштина-Лепосавић са Галеријом модерн уметности ,,Лотос,, у Јалти у оквиру XXXВИ Хараског форума предтављена је изложба скулптура ,,Косово И Метохија проклијавање кроз скулптуру,,ауторке Звездане Елезовић.
Ова изложба је још једна светла страница вековног руско-српског пријатељства , које има дугу историју, оцена је српских И руских научних радника након овог веома успешног међународног скупа. В.В.

Подели на: