Најновије вести

Међународни представници против измене закона о Специјалном суду за злочине тзв. ОВК

Представници међународне заједнице упозорили су на последице ако захтев за измене закона о Специјалном суду буде на дневном реду косовске скупштине. Канцеларија ЕУ у Приштини оценила је захтев Организације ратних ветерана тзв. ОВК за измену мандата Специјалног суда као “опасан за заједнички рад ЕУ и Косова на владавини закона”.

 

“Косово се у 2015. години јасно обавезало према ЕУ и остатку међународне заједнице да формира Специјализована већа. За ЕУ је то показало потпуну посвећеност Косова владавини закона. Сваки покушај да се укине или измени мандат Специјализованих већа озбиљно би нарушио такву посвећеност и угрозио заједнички рад ЕУ и Косова који се обавља последњих година”, наводи се у саопштењу Канцеларије ЕУ у Приштини.

Велика Британија се такође изјаснила против измене тог Закона. Из амбасаде Велике Британије у Приштини је саопштено да би било какав покушај промене структуре Суда “штетио Косову на међународној сцени”.

“Немамо коментара на предлоге које је недавно изнела Организација ратних ветерана ОВК. Али сваки покушај промене структуре Специјалног суда Косова би имао последице за међународни кредибилитет и положај Косова”, оцењују из британске амбасаде.

Подржавају принцип да не сме бити некажњених починитеља најтежих злочина јер је то од међународног интереса.

“Све стране морају процесуирати ратне злочинце. Исто то кажемо у Београду и другде”, поручили су из британске амбасаде.

Косовски институт за правду сматра неизводљивим у пракси захтев да се у мандат Специјалног суда дода и истрага према припадницима Војске Србије, преноси Косово онлајн.

Упркос негативним реакцијама међународних организација, Организација ратних ветерана тзв. ОВК каже да неће повући захтев.

Лидер те организације Хисни Гуцати сматра да њихов захтев не угрожава односе са ЕУ јер је то, према његовим речима, само покушај да се осигура правда за Албанце убијене током рата.

Косовска скупштина усвојила је Закон о формирању Специјалног суда 2015. године.

Две године касније, 43 посланика су затражила ванредно заседање скупштине како би се тај закон укинуо, али ова иницијатива није успела после противљења међународне заједнице.

Подели на: