Најновије вести

Мекалистер: Позиције Београда и Приштине још веома удаљене

Београд и Приштина се морају сами споразумети око тема које ће бити на столу и решења, изјавио је утицајни европарламентарац Дејвид Мекалистер и додао да ће ЕУ очувати стриктно посредничку улогу.

 

После скоро две године затишја, добро је да представници Београда и Приштине поново причају, али не треба очекивати брза решења, изјавио је у разговору за Дојче веле председник Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер.

Према његовом мишљењу, састанак на највишем нивоу може бити само почетак нормализације односа.

“Позиције су још веома удаљене и сада је неопходно да обе стране покажу политичку вољу и ангажман”, додао је он.

Мекалистер је истакао да је у интересу ЕУ да подстиче разговоре и да их повеже са јасном перспективом приступања ЕУ.

Нерешена ситуација између Београда и Приштине остаје потенцијални фактор дестабилизације за цео Западни Балкан и тиме је за целу Европу од политичке и посебне безбедносне важности, сматра Мекалистер.

Овај бивши премијер немачке покрајине Доње Саксоније и известилац Европског парламента за Србију додаје да се Београд и Приштина морају сами споразумети око тема које ће бити на столу и око решења.

“ЕУ ће очувати стриктно посредничку улогу. Одајем велико признање специјалном изасланику Мирославу Лајчаку јер му је успело да, уз иницијативу Француске и Немачке, поново доведе преговарачке стране за сто”, навео је Мекалистер.

Он је подсетио да је Брисел изричито поздравио укидање косовских царина на увоз робе из Србије и БиХ јер је то био услов повратка две стране за преговарачки сто.

На питање о идеји размене територија, Мекалистер је одговорио да резултат мора бити сагласност две стране, а да је косовска страна категорички искључила могућност да размена територија буде на агенди.

Немачки политичар је навео да америчке посредничке активности између Београда и Приштине нису биле на тај начин договорене са ЕУ.

Према Мекалистеровим речима, врата за европско-америчку сарадњу на решавању косовског питања остају отворена уколико се поклапају интереси, али поручује да је дијалог између Београда и Приштине водила ЕУ и да ће га ЕУ и даље водити.

Подели на: