Најновије вести

Мере које ће се примењивати на дан избора на КиМ

Посматрачи локалних избора на Косову 17. октобра мораће да буду вакцинисани или да имају доказе да су негативни на коронавирус или да су прележали болест. Централна изборна комисија позвала је политичке странке да спроведу ову меру, али, ово правило не важи за бираче, потврдила је Централна изборна комисија (ЦИК).

 

Грађани ће морати да носе заштитне маске и одржавати физичку дистанцу.

Портпарол ЦИК-а Ваљмир Елези рекао је да је ова институција упутила писмо политичким странкама путем којих их је замолила да пошаљу на бирачка места само чланове који су вакцинисани или који имају доказе о тестовима на Ковиђ19.

На следећим састанцима ЦИК-а, према Ељезију, биће донета одлука путем које ће се именовати одговорна лица која су дужна да од чланова савета бирача и посматрача затраже доказе о вакцинацији.

ЦИК захтева од гласача да поштују мере попут ношења маски, физичке дистанце од два метра приликом уласка или унутар бирачког места.

“Бирачи морају носити маску у сваком тренутку, осим када их мора идентификовати члан већа бирачког места”, реклао је Ељези.

Канцеларија за информисање Министарства здравља најавила је да ће се на дан избора спровести опште и посебне мере против короанвируса, према Општем водичу.

Наводи се да би грађани требало водити рачуна о ношењу заштитне маске, одржавати физичку дистанцу и избегавати гужве које су у супротности са мерама.

Подели на: