Најновије вести

Меркел 14. септембра у Албанији са Вучићем, Рамом и Куртијем

Немачка канцеларка Ангела Меркел боравиц́е у последњој посети иностранству 14. септембра, када ће се у Албанији састати са лидерима Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса, преноси Репортери.

 

Званични Берлин сматра да су Тирана и Рама током година релаксирали односе између балканских земаља, посебно узајамним посетама Београду, које су у почетку биле непријатељске”, рекао је извор за АП.

Током ове посете, Меркелова ц́е се састати са свим лидерима балканских држава, а са изузетком председника Србије Александра Вучиц́а састанци ће се одвијати на нивоу премијера.

Канцеларка ц́е, након састанака, пренети своју поруку и на конференцији за новинаре.

Очекује се да ц́е последњи састанак имати са косовским премијером Аљбином Куртијем, где ц́е тема разговора бити Берлински процес и немачка агенда на Балкану.

Берлински процес

Берлински процес започео је конкретним, али скромним циљевима, попут олакшавања регионалне сарадње између шест земаља Западног Балкана – Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Македоније, Црне Горе и Србије – али са визијом којом се помаже у испуњавању критеријуме за чланство у Европској унији.

Његова најважнија компонента је такозвана “Агенда повезивања”, која је првобитно имала за циљ да повеже шест земаља Западног Балкана у областима транспорта и енергије, а касније да прошири ову везу на размену младих и у економској сарадњи.

Самити одржани у европским престоницама помогли су у успостављању комуникације између балканских лидера, као и у осмишљавању неколико инфраструктурних пројеката и регионалних иницијатива.

Одобрене пројекте за сваку од шест земаља Западног Балкана делимично финансирају механизми ЕУ, а делом саме ове земље.

Агенда повезивања комбинује политике и инфраструктуру, повезујуц́и земље једна с другом и са ЕУ.

Због Берлинског процеса, владе су успоставиле свеобухватну регионалну инфраструктурну мрежу, чинец́и тако Западни Балкан делом Транс-европске транспортне мреже (ТЕН-Т).

Берлински процес је такође генерисао иницијативе за регионално повезивање, попут енергетске сарадње, Регионалне канцеларије за сарадњу са младима (РИЦО), стварања Регионалне економске зоне и потписивања Уговора о транспортној заједници.

Важно побољшање односа

Међутим, успех иницијативе покренуте Берлинским процесом зависи од побољшања односа између самих земаља Западног Балкана.

Стога су владе 2015. године усвојиле Декларацију о регионалној сарадњи и решавању билатералних питања.

Немачка, али и сама канцеларка Меркел, успех такве иницијативе сматрали су важним, јер је ово први пут да ова земља предузима тако важан процес преговарања балканских држава.

Немачка је такође постала важан актер на међународној сцени када је са својом војском учествовала у саставу КФОР -а, у распоређивању трупа на Косову, првој немачкој војној акцији од Другог светског рата.

Подели на: