Најновије вести

Меркел: Данас дискусија, а не доношење одлука (видео)

Једна од тема састанка о Западном Балкану који се одржава у Берлину је “питање односа Србије и Косова и како да се то покрене са мртве тачке”, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел. Француски председник Емануел Макрон је истакао да у дијалогу Београда и Приштине не би требало прописивати решења. Након званичног састанка разговори настављени радном вечером.

 

Данас ће бити отворена дискусија, а не доношење одлука”, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном, коорганизатором самита о Западном Балкану, пред почетак тог састанка.

Протест уз заставе Велике Албаније

Док лидери са Западног Балкана разговарају о актуелној ситуацији на југоистоку Европе, испред Бундестага, немачког парламента, протестовало је неколико десетина Албанаца против “боснијанизације” Косова.

Носили су пароле којима поручују да су против промене граница Косова, али су истовремено држали заставе Велике Албаније.

Упутили су поруке против размене територија или било ког другог решења које би умањило територију Косова.

Самит, додала је канцеларка, такође није замена за Берлински процес, нити за приступне преговоре, већ добра прилика да се размене мишљења о ситуацију у региону.

Меркелова је рекла да Немачка и Француска подржавају европску перспективу Западног Балкана и да је позитиван развој региона у европском интересу.

Истакла је да састанак преставља заједничку иницијативу коју су договориле Немачка и Француска, свесне своје обавезе према европској перспективи Западног Балкана.

“Овај скуп се неће бавити приступним процесом, јер њиме управља Европска комисија, али ће се бавити анализирањем стања у региону”, рекла је Меркелова, додајући да је циљ да се сагледа по се којим питањима може дати импулс за напредак.

Према њеним речима, Немачка и Француска желе заједно да покажу да осећају обавезу према развоју региона, и да су свесне да је позитиван развој региона у европском интересу.

Меркел је рекла да су последњих месеци виђени храбри кораци око решења питања имена Северне Македоније, који дају наду да се дугорочни конфликти у региону могу решавати.

“Размотрићемо где постоје проблеми. Једна од тема која ће се наћи на дневном реду састанка, а посебно и на радној вечери је питање односа Србије и Косова – како можемо помоћи и како можемо напредовати по питању проблема који се тренутно чине нерешивим. Имали смо увођење такси које нису показатељ у исправном смеру”, нагласила је Меркелова.

Додала је да је циљ да се читав регион развија заједно, и нагласила да не могу бити склапани споразуми који би били на терет других, односно имали негативан утицај на друге.

Макрон: Нема прописивања решења

Француски председник Емануел Макрон је поручио да ће се на првом месту разговарати о потреби обнављања дијалога Београда и Приштине, и то, како је истакао, без табуа и прописивања решења.

“Желимо да сагледамо сва решања, да спустимо страсти у дебати и омогућимо напредак без табуа “, поручио је Макрон.

Француски председник каже да је жеља да се сагледају све опције у односима Београда и Приштине.

Ангела Меркел, Ана Брнабић, Александар Вучић и Емануел Макрон
Ангела Меркел, Ана Брнабић, Александар Вучић и Емануел Макрон
Објављен је нацрт декларације
“Подсећајући на заједничку европску будућност Западног Балкана, похвалили су успешан договор Грчке и Северне Македоније око спора о имену као изванредан пример успешног решавања конфликата”, наводи се у нацрту заједничке декларације, преноси Слободна Европа.

Наглашена је важност договора о потпуној “нормализацији односа између Косова и Србије” за стабилност региона и европску перспективу те две државе, а учесници састанка су сагласни да било какав договор те врсте мора бити свеобухватан, политички одржив и мора допринети регионалној стабилности.

“Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново конструктивно укључе у дијалог о нормализацији односа уз посредновање ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума”, наводи се у нацрту декларације.

Учесници састанка су истакли важност инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, којег би требало да прате напори у јачању поверења, а пристали су и да интензивирају напоре на успостављању регионалне економске зоне.

Сви учесници су потврдили опредељење да сарађују у оквирима Берлинског процеса и сложили су се да ће унапредити сарадњу како би спречили радикализацију и како би се борили против тероризма и недозвољене трговине оружјем као и нерегуларних миграција.

“Прва и основна тема је разговор о конкретном случају између Србије и Косова, без да се прописују решења”, изјавио је Макрон на прес конференцији.

Француски председник је као још један од фокуса разговора у Берлину навео општу стабилност у региону и важност сарадње Француске и Немачке у том правцу.

“Не ради се тренутно о проширењу и политици проширења, већ о политици стабилности коју желимо да имамо у региону. То за Француску представља стратегију поновног ангажовања, коју данас желим да представим нашим партнерима”, поручио је Макрон.

Он је подсетио да је Француска била веома ангажована у региону деведесетих година.

“Наша жеља је да можемо да радимо заједно на политици стабилности у четири главна правца: економски и друштвени развој, безбедност уз иницијативу коју смо покренули пре 18 месеци против шверца и других иницијатива да би ојачале наше заједничке акције у борби против тероризма, организованог криминала или нерегуларне имиграције”, изјавио је Макрон.

Макрон је закључио да до стабилности на Западном Балкану може доћи кроз регионалну агенду, већу интеграцију и сарадњу међу земљама са Балкана.

“Нико нема користи од тензија које су се понегде створиле између једних и других”, закључио је Макрон.

Састанак је почео око 18 часова иза затворених врата седишта немачке канцеларке. Осим председника и премијерке Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, састанку присуствују и лидери БиХ, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и представници привремених институција у Приштини.

Емануел Макрон и Ангела меркел на конференцији за новинаре
Емануел Макрон и Ангела меркел на конференцији за новинаре
Скупу, такође, присуствују и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, као и премијери Хрватске и Словеније, Андреј Пленовић и Маријан Шарец.

На Инстаграм профилу “Будућност Србије” објављена је фотографија на којој су Александар Вучић и Ана Брнабић са Ангелом меркел уз коментар да су у току консултације у ужем формату са меркеловом и Могеринијевом пре радне вечере.

Косовски председник Хашим Тачи на отварању самита говорио је о односима између Београда и Приштине, и према његовим речима, “помирење ће бити немогуће докле год Србија, а и Босна и Херцеговина не признају независност Косова”.

“Потребне су нам храбре одлуке из земаља региона, које се неће десити све док не постоје одлучне и стратешке одлуке Европске уније и држава чланица. Чак и помирење ће бити немогуће све док Србија и Босна и Херцеговина не признају независност Косова “, рекао је Тачи, а објављено је на његовој Фесјбук страници.

Иначе, током дана је шефица европске дипломатије Федерика Могерини у Берлину имала билатералне састанке са лидерима “западнобалканске шесторке”. Разговарало се о ситуацији у региону и истакута је опредељеност за регионалну сарадњу, наведено је у саопштењу.

Како се наводи, том контексту је Споразум из Преспе означен као историјски пример. Такође, разговарало се о напретку и будућим перспективама на путу “западнобалканске шесторке” ка ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није превелики оптимиста када је реч о самиту у Берлину, истичући да ће са представницима Приштине наставити разговоре чим се укину таксе на српску робу.

Подели на: