Најновије вести

Меркел: Надвили се тамни облаци над дијалогом Београда и Приштине

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је да су се тамни облаци надвили над дијалогом Београда и Приштине након што су косовске власти увеле таксе на српску робу.

 

Aнгела Меркел је, у разговору са дописницима у Берлину, нагласила да Немачка има велики интерес за европску интеграцију “Србије и Косова”, да се на том путу напредује, али, како је подвукла, за то је потребно обновити дијалог Београда и Приштине.

Таксе су довеле до назадовања, а не напретка, рекла је Меркелова, подсетивши да је о томе разговарала са лидерима Београда и Приштине на ранијем састанку у Берлину.

“Морамо сада видети како да обновимо дијалог. Разговарала сам са Александром Вучићем, Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем. Још нема напретка по овом питању. Понудили смо састанак у Паризу и још је неопходно радити на томе”, поручила је немачка канцеларка.

Меркелова је на традиционалном летњем пријему за медије истакла да је важно да се напредује у приближавању земаља региона ЕУ, као и да је неопходно да се на те земље гледа као на део Европе, а средњерочно и као на чланице ЕУ.

“Када се погледа на географску карту, све земље Западног Балкана су окружене чланицама ЕУ. У нашем је интересу да државе региона добију европску перспективу”, нагласила је Меркелова.

У то, како је рекла, спада и визна либерализација за Косово.

Указала је да се Харадинај недавно састао са министром унутрашњих послова Немачке и да је неопходно да Приштина, за добијање безвизног режима, обезбеди још неке “сигурности”.

“У сваком случају, ми стојимо иза циља визне либерализације, а када ће она уследити, за сада не могу рећи”, истакла је Меркелова упитана да прокоментарише изјаву Харадинаја да је питање само недеља када ће бити донета одлука о визној либерализацији.

Упитана да прокоментарише све већи број џамија на Косову и наводе о противљењу грађана њиховој градњи, рекла је да је познато да није само ЕУ заинтересована за утицај у том региону, већ и друге земље.

“Одлука је на становништву како на то реагује”, поручила је канцеларка Меркел.

Подели на: