понедељак, 16. маја 2022. | 16:21
Најновије вести

Место где се образују успешне генерације

НАСТАВА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ СВЕТИ САВА У ЖЕРОВНИЦИ КОД ЗВЕЧАНА

Школи је потребна замена подова и санитарија, кречење и набавка савремених наставних средстава како би и ми ишли у корак са савременим начином образовања, каже директорка Стана Минић
Село Жеровница се налази на северу Косова и Метохије на четири километра северозападно од општине Звечан. Смештено је у долини Козаревске реке са кућама на обе стране реке. Кроз село пролази пут Звечан – Зубин Поток. Село има Основну школу „Свети Сава“ (датира од 1921) која је пример како се и у малој средини успешно одвија настава и како и школа са свега сто ђака може да изведе веома успешне генерације, касније запажене врхунске стручњаке, спортисте и уметнике.

Миран али неизвестан живот
Жеровница је добро повезано са суседним срединама јер кроз село пролази пут Звечан – Зубин Поток. Неке улице у селу нису асфалтиране па мештани очекују да се и тај део инфраструктуре финализује. Село је повезано на градски водовод, а делови имају сеоске водоводе. Употребљава се вода са извора и бунара. На десној страни реке има четири бунара, од којих је један код школе, а на левој је извор Лединак. Бунари ни лети не пресушују. Њиве и ливаде су на местима која се називају: Башчина, Падалиште, Крчевина, Мокреш, Ледина, Шарени Камен, Запис, Равна Њива и Ораовица. Шуме и испаше су на Видову Брду и на Спасову Брду. У селу постоји црква Вазнесења господњег са старим гробљем на тромеђи Жеровнице, Сандола и Дољана. Према казивању помесног пароха парохије Звечан којој припада Жеровница, Милоја Петронијевића и директорке Основне школе „Свети Сава“ Стане Минић, у селу има 390 кућа са око 1500 становника. Живот Срба у овом насељу је миран али неизвестан јер је стално присутна стрепња од честих претњи Приштине да ће Албанци заузети трафостаницу Валач која је у близини. Мештани овог села су претежно старији људи. Има и доста неожењених младића јер девојке неће у село. Најсветлија тачка су ђаци – основци и успешно организована настава у О.Ш „Свети Сава“ у овом месту. О томе смо разговарали са директорком Станом Минић и учитељицом Јованком Касаловић. Стана Минић је професор географије и кад год може узима днев ник у руке замењује своје колеге јер не жели да запостави своју струку мада је на руководећем месту у овој школи од 2003. године. Воли географију и стално се бави струком. О раду у вези унапређења наставе и обнове школе каже: – Када сам дошла на ово место наследила сам лоше стање. Зато смо уз помоћ локалне самоуправе и Канцеларије за КиМ заменили кров, променили фасаду и столарију. Од помоћне хале која је служила као Дом културе направили смо фискултурну салу јер деца највише воле физичко васпитање. Школа је јака и лепа мада је стара, грађена је 1964. године. Оно што би нам још било потребно је замена подова и санитарија, кречење и набавка савремених наставних средстава како би и ми ишли у корак са савременим начином образовања ученика. Директорка Минић напомиње још и то да основци нису много претрпели од вируса короне. – Поштовали смо и поштујемо све прописане мере. Деца перу и дезинфикују руке, носе маске. У одељењима имамо по 11 до 15 деце. Имамо и квалитетан кадар. Више смо имали посла око смиривања родитеља који су се бојали како ће деца да савладају градиво у условима он-лајн наставе (2020) али смо настојали да их уверимо да ћемо све пребродити, напомиње она.
Основна школа „Свети Сава“ у Жеровници је окружена прелепим пределима и знаменитим црквама и манастирима. У близини је црква Вазнесења господњег, у којој вероучитељ Милоје Петронијевић учи ђаке правим хришћанским вредностима.Ту је и манастир Бањска, задужбина краља Милутина као и остаци Јерининог града.

Школа пуна талентованих ђака
Учитељица Јованка Касаловић је с великом љибављу посвећена раду са децом и изузетно поносна на своје ђаке који и реално постижу завидне успехе. А она прати њихов рад и по завршетку основне школе.
-Наша школа је прави расадник паметне и талентоване деце. Једна од многобројних наших ученика је била и позната песникиња и професорка књижевности Милица Јефтимијевић Лилић. Понос наше школе и нашег краја су сестре Марија (проф.књижевности) и Мирјана(психолог) Јефтимијевић, каже Јованка.
Уценици ове школе су и браћа и сестре Гвоздић. Наташа је ликовна уметница. Њене слике красе многе галерије широм Србије и света. Душица, Дарко и Алекса су високо образовани и успешни у својим пословима. Веома су успешне и сестре Николић. Јелена је професор књижевности, а Милица професор математике.
-Школа у Жеровници може да се похвали и Катарином Компировић,која је још као девојцица освајала прва места на музичким такмичењима класичне музике. Данас наша Каћа завршава Музичку академију у Београду.
-Поносни смо на Душана Милетића, ученика са Вуковом дипломом и успешног спортисту, вредног кошаркаша КК Партизан. Ту су и будући доктор Слађан Трајковић, освајач многих медаља на светским такмичењима у џудоу, проф.хемије Тијана Пантовић, инжињер шумарства Мирослав Танасковић, све до Луке Радосављевића, Данила Влашковића, успешног младог репрезентативца и Новака Марковића најбољег голмана у Србији, кога је наша општина Звечан, ових дана наградила стипендијом, напомиње учитељица Касаловић.
Поред тога што су уценици основне школе у Жеровници добри ђаци они су вредни и обављају све сеоске радове, помажући својим родитељима. А такви су Милица, Владимир и Никола Игњатовић, као и ученица Анита Игњатовић која ниже петице и помаже родитељима. Сестре Арсенијевић, Снежана, Јелена и Мирјана свом завичају су се одужиле бавећи се просветитељскм радом. Мирјана завршава медицину. Ђорђе Радивојевић је б еоградски студент, успешан правник. -Поносни смо на њих као и на све наше ученике и родитеље који су своју децу поверили нашој школи да их образујемо и васпитавамо. Код нас је сачувана породица, родитељи и наставно особље пуно пажње посвећује деци јер су наши ђаци додатно оптерећени стресовима који нас често прате у вези политичких одлука и потеза, каже учитељица Касаловић.
Славица Ђукић

Подели на: