Најновије вести

Миладинов у Грачаници: Избор Косовке девојке је избор части и поштења девојака са КиМ, оне су чувари наше отаџбине

У Дому културе Грачаница, у оквиру Видовданских свечаности, одржан је традиционални финални Избор за Косовку девојку 2024. године. Између 12 финалисткиња изабрана је Александра Ристић из Обилића.

 

 

Традиционалном избору Косовке девојке, поред представника локалне самоуправе, свештенства СПЦ, присуствовала је и помоћница директора Канцеларије за КиМ Светлана Миладинов.

„Жао ми је што наш директор Канцеларије Петар Петковић није овде са нама. Као што знате њему је забрањен улазак већ дуже време на простор Косова и Метохије. Он вас све искрено поздравља и честита девојкама које су данас све учествовале на избору Косовке девојке. Сматрам да је овај избор Косовке девојке, избор части и поштења девојака са простора Косова и Метохије, јер оне су управо чувари наше отаџбине. Желим да у своје име и у име свих нас из Канцеларије за Косово и Метохију кажем да су у ствари све оне победнице, без обзира на то која ће да понесе ленту, јер да овде на простору Косова и Метохије, сви носите ту част, тај завет нашег Косова и Метохије, да нам је у срцу Косово, а у души Метохија“, рекла је Миладинов.

О томе која ће девојка понети титулу најлепше одлучивао је петочлани жири у саставу Ненад Вујачић председник жирија, Јасмина Стевановић, Ивана Чоловић, Хајдана Вукотић и Ивана Вановац.

Александра Ристић из Обилића, на “Видовданском песничком бдењу” предаће кондир Косовке девојке једном од награђених књижевника.

„Велика је част и задовољство учествовати на оваквим Манифестацијама, јер заправо захваљујући њима, ми који смо део њих успемо да макар на тренутак доживимо нашу традицију. Заправо ми нисмо представљале само нашу лепоту већ смо представљале лепоту наше културе“, рекла је Александра Ристић, овогодишња Косовка девојка.

„Јако ми је драго што сам успела да донесем барем неку награду нашем граду и јако ми је драго што представљам Србе из Пљеваља, јако сам срећна због мојих родитеља, што сам испунила њихову жељу“, рекла је Анђела Госпић, друга пратиља.

„Јако ми је драго што сам учествовала вечерас и што сам однела награду прве пратиље. Такође желим да честитам Косовској девојци и девојци која је однела награду друге пратиље. Драго ми је због мојих родитеља зато што су они веровали у мене и били за то да се пријавим“, рекла је Елена Милентијевић, прва пратиља.

„Није било ту могућности да се погреши, просто кога год да смо од ових девојака одабрали вечерас то би био пун погодак. Просто то је младост, то је лепота, то је једна неоптерећеност, то је једна одморност духа која се лепо видела из њих на сцени. Свеједно је апсолутно коју год да смо одабрали од ових дванаест девојака, просто ту не би било грешке. Све су лепе, дивне, младе, одморне духом, тако да у томе и јесте била чар, у томе јесте лепота ове вечери, у томе што смо показали колико је лепих, дивних и младих људи стасало на овом нашем Космету и колико заправо на ту лепоту апсолутно ништа не може да утиче“, рекла је Ивана Вановац, члан жирија.

На овогодишњем избору за Косовку девојку наступио је и велики број извођача, Културно уметничких друштава, док су гости вечери били чланови групе Расиа која се бави извођењем традиционалног и етно мелоса.

Подели на: