Најновије вести

Милентијевић: Смањене резерве крви

Због годишњих одмора, ових дана је мање добровољних давалаца крви, па су резерве на минимуму. Из Службе за трансфузију крви у Косовској Митровици апелују на грађане да дају крв како би се прикупиле резерве неопходне за збрињавање пацијената.

 

Током лета се јавља потреба за већим количинама крви, а резерве ове драгоцене течности због недовољног броја добровољних давалаца су смањене.

У Служби за трансфузију крви у Косовској Митровици за сада имају залиха за хитне случајеве, али недостају негативне крвне групе.

“Резерве крви су смањене због тога што је лето, као период познат по томе да је смањен број даваоца крви, а самим тим смањене су и резерве крви. Што се тиче позитивних крвних група једино је смањена резерва код АБ позитивних и Б позитивних, а од негативних, самим тим што су ређе крвне групе, А негативна нам је најслабија резерва са негативном крвном групом”, каже  Весна Милентијевић, начелница Службе за трансфузију Косовска Митровица.

Она је позвала све добровољне даваоце да дођу и добровољно дају крв с обзиром да је летњи период и да су смањене резерве.

“Значило би нам много да поправимо наше резерве и да омогућимо лечење свим пацијентима који леже у Здравственом центру”, рекла је Милентијевић.

Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа старости од 18 до 65 година, зато будимо хумани, јер наших пет минута некоме значи живот.

Подели на: