Најновије вести

Миливојевић: Ако Запад спречи седницу СБ УН, то ће бити знак да подржава Куртијеву политику

Дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да је тешко рећи да ли ће доћи до расправе у Савету безбеднопсти УН о Косову и Метохији. Западу не одговара седница Савета безбедности. Одржавање би потврдило аргументе Србије, и то питање би се вратило на “мала врата” у СБ и потврдило Резолуцију 1244, истакао је Миливојевић.

 

 

Србија је јуче предала захтев за сазивање ванредне седнице Савета безбедности УН због ситуације на КиМ. Поставља се питање колико ће бити тешко добити девет гласова “за” одржавање те седнице.

Дипломата Зоран Миливојевић је рекао, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, да је тешко рећи да ли ће доћи до расправе у Савету безбедности УН о Косову и Метохији.

“Западу не одговара седница Савета безбедности. Одржавање би потврдило аргументе Србије, и то питање би се вратило на мала врата у СБ и потврдило Резолуцију 1244”, истакао је Миливојевић.

Према његовом мишљењу, Запад је приватизовао питање Косова и Метохије и без обзира на ишод седнице, ако до ње дође, то би на неки начин значило и промена става о овом питању.

Прокоментарисао је реаговања после последњих потеза Приштине.

“У САД је критика Куртија на вербалном плану, не следе мере на терену које би мењале његову политику. Једини елеменат који је оптимистичан за одржавање седнице СБ је тај да Куртијева политика тренутно не одговара Западу”, напоменуо је Миливојевић.

Подвлачи да смо и даље на вербалном терену, и да ће се тек видети шта ће бити са седницом и са репресивним мерама Приштине о динару.

“Овај процес се не може контролисати на начин како одговара западним интересима. Без Србије не може ништа да се реализује у региону, није њихов интерес да се Србија изолује”, напоменуо је Миливојевић.

У захтеву за хитно сазивање седнице подвлачи се да су од новембра 2022. наоружане формације Албанаца, чије је само постојање противно Резолуцији 1244, 98 пута користили незакониту силу против Срба на КиМ.

Бивши дипломата је рекао да имамо спровођење директних мера и спровођење одређене политике, на коју, како каже, ако се не буде реаговало имаћемо егзодус.

Напоменуо је да хитна седница може да буде корисна и за Запад како би успоставио функцију контролисања Куртија.

“Ако Запад спречи седницу онда ће то бити јасан знак да подржава Куртијеву политику. Али онда Србија има право да до краја доводи у питање искреност по питању посредовања у дијалогу”, напоменуо је Миливојевић.

Додао је да тренутно не постоје услови за дијалог, и да би до њега дошло морамо да се вратимо неколико корака уназад и да Заједница српских општина буде на столу, јер без тога нема дијалога”, рекао је гост Дневика.

Објаснио је процедуру да када се прихвати хитан захтев у Савету безбедности Уједињених нација, онда се о њему мора хитно одлучивати, па се одговор о томе да ли ће бити одржана седница СБ о КиМ може очекивати ових дана.

Подели на: