Најновије вести

Миливојевић: Деескалација неопходна како би се поново започео дијалог Београда и Приштине

Дипломата и политички аналитичар Зоран Миливојевић изјавио је да је деескалација неопходна како би се поново започео дијалог Београда и Приштине, као и да је због тога потребно одржати изборе у четири општине на северу КиМ.

 

 

Питање свих питања је Заједница српских општина. Дакле, пуно испуњење Бриселског споразума и ми смо још на нули што се тога тиче, зато што очигледно да приштинска страна то одбија. Сад постоји нека понуда и то морам да кажем, нека понуда посредника Европске уније о некаквим моделима, али морам да кажем, то је договорено и то је прихваћено”, рекао је Миливојевић за РТС.

Истакао је да Приштина одбија да организује изборе на северу КиМ и да се то њима толерише.

“Ми имамо ескалацију на северу Косова и Метохије, имамо неприродно стање, имамо незаокружен Бриселски споразум на коме почива цела ова нормализација и дијалог. И имамо, да тако кажем, и даље неизвесну ситуацију како се ствари могу развијати у наредном периоду. Ништа од Србије не зависи и Србија ни за шта од тога није одговорна”, нагласио је Миливојевић.

Говорећи о Извештају Европске комисије о Србији Миливојевић је рекао је да је први утисак, који је и најважнији, позитиван и да у основи показује да је Србија посвећена реформском процесу и потврђује европски пут Србије.

“То је потпуно јасно и то нарочито кад је реч о овим кључним поглављима, 23 и 24. Дакле, поглавља која се тичу владавине права, безбедности и тако даље. Они индикатори који су дали овоме позитивну ноту, то треба рећи, то су оне уставне промене које су усвојене и које су уграђене у политички систем, тичу се независности правосуђа који је један од кључних елемената, рекао бих, демократског система”, рекао је Миливојевић.

Нагласио је да је важна и позитивна конотација Извештаја у погледу усвајања два медијска закона где се види да су они рађени, како је оценио, у сагласности са европским стандардима.

“То некако подвлачим зато што је медијска тема овде код нас дежурна тема на неки начин и практично је дубоко, рекао бих, у овим нашим унутрашњим политичким превирањима”, навео је Миливојевић.

Истакао је да је важна и оцена позитивног тренда економије, пошто треба имати у виду да је ЕУ у суштини економска заједница и да приступни преговори увек морају да имају и ту димензију.

Миливојевић је оценио да је важно и то што Европска комисија поздравља политику Србије у односима са суседима и у регионалној сарадњи.

“Једна доста важна димензија без које и приступни преговори и прикључење ЕУ нису могући. Мислим, то је једна од ставки која показује да на том плану Србија добро ради”, навео је Миливојевић.

Напоменуо је да, када би ствари биле редовне, сигурно би Европска комисија отворила нови кластер у преговорима са Србијом.

“Међутим, у нашем случају ми имамо нетипично приступање, нетипичне приступне преговоре и ми увек имамо те неке политичке услове који су у ствари сметња да Србија можда и на основу извештаја брже да напредује у приступним преговорима. То су Косово и Метохија и усклађивање са спољном политиком, другим речима наш став према Русији, Кини и тако даље”, нагласио је Миливојевић.

Оценио је да је сада геополитика у првом плану и да више нису доминантни Копенхагенски критеријуми, када је реч о приступним преговорима.

Подели на: