Миливојевић: Харадинај ће профитирати на изборима

Дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да ће Рамуш Харадинај настојати да капитализује свој висок политички рејтинг који је оставрио тврдом политиком према косовском питању и врло је могуће да на следећим изборима оствари убердљиву већину у односу на своје ривале у коалицији.

 

Девет је година од завршетка процеса који је против Рамуша Харадинаја у два наврата вођен у Хагу, он се враћа тамо, овога пута по позиву Специјалног суда за злочине ОВК. Сутра ће у својству осумниченог дати изјаву пред тужиоцима.

Разговор Руже Јеремић Турудић са Зораном Миливојевићем
Гостујући у Дневнику РТС-а, Зоран Миливојевић је рекао да је ово један у низу разговора које трећи по реду тужилац обавља са осумњиченим за ратне злочине и завршиће се као претходни.

“Било би велико изненађење да Харадинај повуче неке последице овог пута, према томе, он ће се сутра сасвим сигурно вратити и наставља се политички провцес који је настао његовом оставком”, рекао је Миливојевић.

Сматра да је тај процес суштина о чему треба да се разговара и нашта треба обратити пажњу.

Према његовим речима, Харадинај ће настојати да капитализује свој висок политички рејтинг који је оставрио тврдом политиком према косовском питању и врло је могуће да на следећим изборима оствари убердљиву већину у односу на своје ривале у коалицији.

Треба рачунати да формира и владу и на наставак тврде политике која му доноси резултат, каже дипломата.

“Према томе, да ли је трик или није, Харадинај ће у сваком случају из ових избора профитирати и ми са тим морамо рачунати”, каже он.

Ако до тога дође, истиче Миливојевић, онда треба рачунати на наставак те политике али онда је то за нас знак да та политика има подршку одређених центара моћи на Западу.

“Без обзира на вербална залагања да дође до пробоја када је реч о дијалогу, да се уважи став Србије – да се укину таксе, ако он оствари тај резултат – онда је сигурно да та политика има подршку и онда је то озбиљан сценарио који подразумева и притисак на Србију да у ствари призна косовску независност”, истакао је Миливојевић.

“Срби морају да учествују на изборима на КиМ”

Истиче да Срби морају да учествују на изборима на КиМ јер је њихово учешће неопходно да остваре десет мандата које имају тамо, што је гаранција за њихово учешће не само у политичким процесима него и у политичком систему који постоји на КиМ – што њима даје шансу да заштите интересе полтичким средствима у ситуацији када су под притиском.

Говорећи о хапшењима Срба на КиМ, каже да је то део једног новог мозаика и нове методологије покушаја признања независности Косова притиском на Србе где имате и политичка и насилна средства.

“У политичка средства урачунавам таксе а у насилна хапшења, тајне листе. Имам утисак да се ради о једном договореном сценарију који треба да доведе Србе у позицију да прихвате нешто што до сада није могло да буде верификовано, косовска државност се није потврдила и ово је нова методологија да се то по сваку цену потврди притиском, уцененама и начинима које Србе доводе у немогућу ситуацију да одустану од прнципа и стратешких цеиљева”, закључио је Миливојевић.

Подели на: