Најновије вести

Миливојевић: Косовско питање улази у фазу када је неопходно да се укључе институције и народ

Косовско питање је дошло на дневни ред неких који имају интерес да се то реши на начин који се не поклапа са државним и националним интересима Србије и сасвим је примерено да председник Александар Вучић, који практично и води преговоре и који има у виду целу причу, укључи у процес институције и целокупан народ да знамо где смо и на чему смо, изјавио је дипломата Зоран Миливојевић, преноси Спутњик.

 

Миливојевић је, коментаришући предстојећу седницу Скупштине Србије 22. јуна о Косову, коју је најавио председник Србије навео да је по природи ствари питање Косова на дневном реду и у српској унутрашњој политици.

“Мислим да се ствар ломи и да је управо због тога ово тренутак кад председник државе треба да се обрати посланицима у Парламенту, јер ми сви треба, на неки начин, да почнемо да учествујемо у тој причи”, рекао је Миливојевић.

На питање зашто је ово обраћање другачије од оних свих претходних, Миливојевић каже да има већу тежину, јер се у институционалном смислу директно ангажују сви релевантни фактори у земљи, а пре свега мисли на парламент.

“Ми улазимо у фазу када је неопходно да све институције које подразумевају државу, буду у ово директно укључене зато што се Србија суочава са притисцима и улазимо у фазу када постоје интереси да се то реши брзо на начин који не одговара нашим стратешким и државним интересима. Дакле, ствар се сада ломи око тога да ми признамо косовску независност по сваку цену”, рекао је бивши дипломата.

Он прецизира да више не може да се говори о условљавању евроинтеграцијама, већ директно о Косову. Доводе се у питање наши односи са Западом, додаје Миливојевић, и упозорава да ће Србија напросто бити суочена са новом фазом и новом врстом притисака који су везани за то питање.

“Због тога Србија мора да има верификован став на начин који подразумева и политички систем и институције ове државе”, рекао је Миливојевић.

Подсетимо, председник Србије је рекао да ће 22. јуна бити одржана седница Скупштине Србије на којој ће „подробно, детаљно и темељно“ говорити о сваком питању које је од кључног значаја за ситуацију на Косову.

Он је након последњег састанка у Бриселу са председником привремених приштинских институција Аљбином Куртијем рекао да је “у Бриселу деловало као да Приштина жели да опструира дијалог и да се боји да неконструктивност Приштине може да доведе до ескалације ситуације на Косову”.

Вучић је позвао међународну заједницу да воде рачуна „”да се не догоде било какви инциденти, који би могли да угрозе мир или стабилност у целом региону”.

Подели на: