Најновије вести

Миливојевић: Мало одредби из Вашингтонског споразума је поштовано

Да ли је воља за проширење лидера Европске уније на Западни Балкан само порука без искрене жеље? Хоће ли се због тога регион окренути себи кроз пројекат “Отворени Балкан”? Бивши дипломата Зоран Миливојеви открива колико треба да нас брине 4. септембар, када истиче рок Вашингтонског споразума.

 

Много форума, самита, иницијатива, разговора о проширењу Европске уније, али нема проширења. Поставља се питање да ли у ЕУ у ствари нема довољно искрене жеље за проширењем.

Бивши дипломата Зоран Миливојеви рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да смо навикли да се приче о проширењу ЕУ своде на фразу, за тако нешто је потребан консенус свих чланица Уније, а постоје земље које су јасно против проширења.

Према његовим речима, док се не постигне консензус неће бити напретка.

“У недостатку проширења Европске уније, Западном Балкану не остаје ништа друго него да се окрене међусобној сарадњи”, навео је Миливојевић.

Сматра да “Отворени Балкан” није замена за Европску унију, већ прилика да се земље Балкана најбоље квалификују за ЕУ, али и да реше и санирају своје проблеме.

“Суштина у Отвореном Балкану је економија”, навео је Миливојевић и објаснио да та иницијатива смета другим земљама јер није могуће усмеравати процесе са стране и јер не могу да воде процесе на Западном Балкану у смеру који им одговара.

Мораторијум из Вашингтонског споразума истиче 4. септембра на лобирање за признање Косова, односно повлачење признања. Наше службе дошле су до сазнања да Приштина 4. креће у акцију лобирања за признање, као и за пријем у међународне организације – Интерпол, Унеско и Савет Европе.

“Нема сигнала из Вашингтона да тај споразум треба наставити, треба очекивати да после истека рока одредбе више не обавезују”, истакао је Миливојевић.

Додао је да је Курти најавио да неће поштовати Мораторијум и у складу са тим се понашао, и они су све прилике искористили за лобирање за признањ

е Косова, а може се очекивати да ће после истека рока кренути у офанзиву за признања.

“Србија нема обавезу да поштује Вашингтонски споразум, ако нема продужења. И може да крене да спречава нова признања и у политику повлачења признања Косова”, напоменуо је бивши дипломата.

Каже да Србија није дужна да полаже рачуне, и нормално је да активно делује.

“Мало одредби из Вашингтонског споразума је уопште и поштовано, имали смо промену америчке администрације, једино је поштовано отварање амбасаде Израела у Приштини”, рекао је Миливојевић.

Говорећи о предстојећој посети одлазеће канцеларке Ангеле Меркел, Миливојевић је рекао да од Немачке нећемо чути ништа ново. Напомиње да ће Ангела Меркел покушати да и овај простор угради у своју оставштину и да искористи да се процес између Београда И Приштине нормализује.

“Немачка политика је да се постигне споразум који подразумева признање. Лашет тек треба да се потврди као лидер, настаће вакум после Меркелиног одласка с обзиром на то да је она стварни лидер. Потребан је лидер који ће држати палицу ЕУ”, истакао је Миливојевић.

Подели на: