Најновије вести

Миливојевић: Нећемо имати дијалог ако Курти остане при садашњим максималистичким захтевима

Пред конститутивну седницу новог косовског палрламента јасно је да Аљбин Курти има већину за формирање владе, али бивши дипломата Зоран Миливојевић за Косово Онлајн указује на озбиљне изазове у косовском друштву са којима ће се суочити лидер Самоопредељења и његов кабинет.

 

 

Сва је прилика да ће Курти формирати владу, јер је већ обезбедио већину и за то има подршку западних центара моћи, који подржавају косовску независност. Мислим да ће пресудну улогу за то имати Вашингтон и Брисел, којима је у интересу да ова влада стабилизује политичку сцену, да се створе услови за нормално функционисање и да се обезбеди могућност за обнову дијалога ради решавања косовског питања”, оцењује Миливојевић.

Он истиче да су организовани криминал, корупција, непотизам и све оно што иде уз то, дубоко ушли у поре албанског друштва и ту је потребна једна дугорочна, дубока ревизија и дубок рез у целом друштву, почев од пресуда суда вођама ОВК.

“Мислим да би једна нова генерација политичара, која није оптерећена тиме и која од тога не зависи била прави модел да косовско друштво заиста изађе из тога и да се квалификује за друштво, које би се уклапало у стандарде демократског и нормалног цивилизованог друштва”, наводи Миливојевић.

Ипак, искусни дипломата истиче компликовану ситуацију везану за избор председника Косова. Све то директно утиче и на дијалог са Београдом.

“Сада је на дневном реду практично избор председника, видећемо да ли ће се то реализовати. Међутим, оно што је кључно за наставак дијалога то је платформа. Уколико се остане на платформи коју нуди Курти тешко да ћемо имати дијалог. Србија апсолутно има јасан став да може да се разговара само о нормализацији, а не са максималистичких позиција које подразумевају признање и ништа друго. Према томе од тога ће зависити наставак дијалога. Сматрам да ће то зависити првенствено од западних центара моћи којима је у интересу да се дијалог настави и који ће одлучујуће деловати према Куртију и према властима у Приштини да се створе услови за наставак преговора“, истиче Миливојевић.

Говорећи на тему годишњице мартовског погрома Миливојевић подсећа да је то у сваком случају био покушај етничког чишћења, али наглашава да Србија тако нешто више неће дозволити.

“Сигурно може да се каже да је последњи покушај, јер Србија неће више дозволити овако нешто, то је сасвим сигурно. Ово што је председник Вућић везано за то рекао треба да буде опомена свима и овима на Косову, али и међународној заједници да ће Србија, у случају да опет дође до овако једног покушаја, интервенистати на све могуће начине и свим расположивим средствима“, закључује Миливојевић.

Подели на: