Најновије вести

Миливојевић: Покушај ЕУ да Охридски споразум уврсти у Поглавље 35 је тест за Београд

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић изјавио је за РТС да је покушај Брисела да се Охридски споразум уврстити у Поглавље 35 “завршни” чин притиска на Београд, али и тест да ли Београд жели да питање уласка у ЕУ реши на тај начин.

 

 

Зоран Миливојевић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао је да је очекивана вест из Брисела да ће темпо преговора између Београда и Приштине одредити владавина права и нормализација односа.

“Нормализација је нови елемент, али је у складу са политичким притиском. Покушај да се у Поглавље 35 угради Охриски споразум је завршни чин притиска, када је реч о ЕУ. Јасно смо рекли шта је за Србију непрохватљиво, државност Косова и приступање Приштине међународним заједницима”, рекао је Миливојевић.

Према његовим речима, циљ је Брисела да прекрчи пут Приштини ка Уједињеним нацијама, а признање такозване реалности је услов Србији за улазак у ЕУ.

“То нам је сигнал да је то у првом плану и непосредни интерес у кратком периоду, чињеницом да желе да већ у јануару, у овој фази преговора, да то уграде у Поглавље 35”, истиче Миливојевић.

Напомиње да је то и тест за Србију да ли желе на тај начин да уђе у ЕУ.

“Ово је тест и шта је геостратешки и геополитички циљ ЕУ на Западном Балкану, где Србија има централно место”, каже Миливојевић.

“Сенка рата доминира у ЕУ”

Миливојевић, међутим, истиче да засад не верује у план проширења ЕУ, те да је реч о покушају да се оно врати у агенду.

“Ово је процес који иде у том правцу, са планом за регион. Видећемо какве ће одлуке бити Савета ЕУ због избора, али и рата у Украјини”, објашњава Миливојевић.

Говорећи о захтеву Београду за увођење санкција Москви, Миливојевић сматра да се из тога види да и даље сенка рата доминира у Бриселу, као и да се “ствари не одвијају на најповољнији начин”.

“Жеља је да се Србија кроз то угради у западне интересе, као и да се регион приближи трансатланској заједници”, каже Миливојевић.

Миливојевић тврди и да Будимпешта више од осталих чланица ЕУ исказује суверену политику и интересе око кључних ствари који су тиче Србије.

“Будимпешта је важна не само због концензуса у ЕУ, већ и због става и принципа иза којих стоје. Мислим да ће бити доследни”, каже некадашњи дипломота.

 

Подели на: