Најновије вести

Миливојевић: Унмик не може да буде укинут без промене или укидања Резолуције 1244

Бивши дипломата Зоран Миливојевић, поводом изјаве директорке стратегије УН Катрин Полард да је због мањка средстава постоји могућност укидања 12 мировних мисија у свету међу којима је и мисија Унмика на Косову, рекао је за Косово онлајн да из финансијских разлога Унмик може да смањи број особља и изврши промене у физичко-техничком смислу, али да се формалноправно статус те мисије остаје непромењен.

По речима Миливојевића, до промене статуса мисије Унмик на Косову може доћи само укидањем или променом Резолуције 1244 УН или усвајањем нове одлуке која се тиче ове мировне мисије.

“У питању су финансијски разлози, а не ради се о праву. Може доћи до промена на терену када је у питању мисија Унмика – може да се смањи број особља или да канцеларије буду укинуте, могу да им буду смањене плате. У физичко-техничком смислу може доћи до различитих промена, али се оне не односе на формално правни статус те мисије, која би, чак и да дође до њеног укидања на терену, наставила да функционише из седишта УН”, каже Миливојевић.

Он иситиче да би питање укидања мисије Унмик на терену политички покушали да злоупотребе заговорници косовске независности, и наглашава да су косовске безбедносне снаге показале своју немоћ у заштити српског живља на Косову чија би безбедност одласком мије Унмик била додатно угрожена.

“Питање укидања мисије Унмик на терену потпуно оправдано изазива бојазан српског живља на Косову. Од пресудне је важности што мисија Кфора која је пре свега задужена за сигурност на простору Косова наставља са радом у поном капацитету, док ће могуће промене на терену када је питању мисија Унмика свакако бити део покушаја политичких злоупотреба. Заговорници косовске независности на сваки начин покушавају да доведу у питање цео мандат УН на Косову, да би покушали да оснаже косовску независност. То није ништа ново, сведоци смо таквих сталних покушаја, са различитих страна”, истакао је Миливојевић.

У овом тренутку широм света, УН спроводи 12 мировних мисија – Западна Сахара, Централна Афричка Република, Мали, Голанска висораван, Конго, Кипар, Либан, Абеји, Јужни Судан, Косово, Индија и Пакистан, Блиски Исток.

Подели на: