уторак, 07. фебруара 2023. | 08:39
Најновије вести

Миливојевић: Важно је да се дијалог деблокира

Главна тема разговора предсеедника Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел у Њујорку биће Косово и Метохија, сматра дипломата Зоран Миливојевић и додаје да Немачка жели да до краја буде укључена у тај процес.

 

Постоји посебан интерес с једне стране Немачке а са друге ЕУ и Ангела Меркел ће уразговору са Вучићем говорити и у име Немачке и у име ЕУ, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Зоран Миливојевић.

“За нас је важно да се дијалог деблокира и да оно на чему Србија инсистира – а то је да је само компромис могуће решење и никакво наметање са стране и да су максималистички захтеви Приштине неприхватљиви”, каже Миливојевић.

Разговор са Немачком је значајан и због става који је прилично тврд када је у питању независност Косова коју Немачка признаје и од чега не одустаје.

“Због тога је и овај разговор важан да се и Немачка призове на страну да разуме да је компромис важан и да једино решење које обезбеђује мир и стабилност на овим просторима подразумева сагласност две стране и решење које не доводи у питање интересе и једне и друге стране”, сматра Миливојевић.

Коовско питање се не може решити без великих сила и без Савета безбедности УН јер то је последње место на коме ће се статус дефинитивно решити какав год да буде и када год да буде, тврди Миливојевић и додаје да је реално да се и Немачка приближава ставу о компромису.

“Постоји интерес Вашингтона да се то брже реши, али независно од тога, Србија има своје интересе и без обзира и на притиске и на убрзање, уколико ти интереси не могу да се реализују, тешко је очекивати да се постигне неко решење које би било на штету Србије”, нагласио је Миливојевић.

Подели на: