Најновије вести

Миливојевић: За РС важне две ствари – консензус око интереса српског народа и институције

Суочени смо са озбиљним претњама, које нису везане само за дестабилизацију него и за положај Републике Српске и српског народа, тако да је неопходно трезвено приступити и имати у виду оно што је за српски народ оптимално. Консензус око циљева, онога што је интерес српског народа и институције у првом плану. Када је реч о БиХ треба тражити решења дијалогом и то дијалогом који почива на Дејтонском споразуму, Уставу БиХ и на ономе што обезбеђује и мир и стабилност, каже за РТС дипломата и политички аналитичар Зоран Миливојевић.

 

Гостујући у Јутарњем програму, Миливојевић истиче да је сусрет председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и члана Председништва БиХ Милорада Додика веома важан зато што Турска има посебан утицај на овим просторима.

Према његовим речима, треба подсетити на иницијативу која је потекла са српске стране, којој се придружила и хрватска страна, да се сретну три председника и да се о БиХ разговара у том троуглу, да се сретну председници Александар Вучић, Зоран Милановић и Реџеп Тајип Ердоган.

“Шта ће од тога бити, не знам, зато што се томе противи бошњачка страна, али у сваком случају турски утицај и турска улога су веома важни. Зато су ове поруке од капиталног значаја. Кад председник Ердоган каже да је мир у првом плану, да је дијалог једино могуће решење, када треба тражити формуле које обезбеђују мир и сарадњу, а не сукоб то је веома важна порука и мислим да она може да буде у неком смислу и најзначајнија у свему овоме што се догађа у БиХ”, истиче Миливојевић.

Додаје да је БиХ суочена са озбиљном кризом и мора да се нађе формула да се из кризе изађе дијалогом и политичким средствима.

“Када је реч о Републици Српској мислим да су две ствари изузетно важне, а то је консенсзус на српској страни око онога шта су интереси и циљеви српског народа и Републике Српске и да је неопходно да се то постигне у овом тренутку када предстоји расплет ове кризе и друга ствар да се у пуној мери користе институције и да се одлуке које се доносе буду на нивоу институција јер то обезбеђује континуитет и легитимитет онога што је за Републику Српску веома важно”, објашњава политички аналитичар.

Наглашава да смо суочени са озбиљним претњама, не само везаним за дестабилизацију него и за положај Републике Српске и српског народа, тако да је у том смислу неопходно трезвено приступити и имати у виду оно што нуди реално политика и оно што је за српски народ оптимално.

“Понављам, консензус око циљева, онога што је интерес српског народа и институције у првом плану и њихове одлуке. Када је реч о БиХ треба тражити решења дијалогом и то дијалогом који почива на Дејтонском споразуму, Уставу БиХ и на ономе што обезбеђује и мир и стабилност БиХ. То су два ентитета и три конститутивна народа. Без тога се не може наћи решење и уколико се то не поштује улазимо у озбиљну кризу која се не може завршити само на БиХ, угрожен је цео регион, мир и стабилност”, каже дипломата Зоран Миливојевић.

Србија и Хрватска гаранти Дејтонског споразума
Коментаришући то што је Бакир Изетбеговић против сусрета три председника, Миливојевић поручује да се не може избећи оно што је основ постојања БиХ данас, а то су три конститутивна народа и дејтонска формула са два ентитета.

“Без тога се не може разговарати. Шта је суштина, оно што Изетбеговић оспорава је да су Србија и Хрватска гарант Дејтонског споразума, оне су потписнице и гаранти споразума. Једини гаранти да БиХ успе да буде мирна и стабилна су управо та три народа. Бесмислено је и нерационално то оспоравати. Што се ту појављује Турска и председник Ердоган, то је друго питање, али утицај Турске управо на тај бошњачки део је веома важан и његов конструктивни приступ може само да помогне”, наглашава Миливојевић.

Додаје да независно од тога, три народа морају свакако да одлучују и за Изетбеговића мора бити јасно да је неизбежно да само та три народа и њихов договор могу да обезбеде будућност БиХ.

“БиХ је и даље под кишобраном међународне заједнице. Ова седница Савета безбедности је потврдила да је она ипак нека врста протектората УН, друго тамо је високи представник, Савет за заштиту мира, Уставни суд у коме су странци. Према томе, проблем је што не одлучују та три народа о својој судбини. Због тога је велика одговорност на међународној заједници шта ће тамо бити. Наметање решења, претње и било шта што је на тој линији не може дати добар резултат уколико се ова три народа не сложе”, истиче Зоран Миливојевић.

Република Српска неће да се одрекне својих надлежности
Члан Председништва БиХ Милорад Додик је за Радио Републике Српске изјавио да су се сложили да мир нема алтернативу, као и да су тему о сукобу наметнули други. То је била прилика да се Ердогану ситуација у Босни и Херцеговини предочи са становишта РС, рекао је Додик и нагласио да треба успоставити дијалог о отвореним питањима.

“Додик мисли на надлежности Републике Српске, односно тог ентитета. Оно што гарантује Дејтонски споразум, Република Српска неће да се одрекне својих надлежности и права која су сада на неки начин угрожена. То посебно важи за покушај да се шуме и земља ставе под контролу централних власти, али и неке друге надлежности које су својевремено изгубљене”, поручује политички аналитичар.

Према његовим речима то је нешто на чему инсистира РС, али она инсистира и на томе да треба имати у виду Устав БиХ.

“Мислим да око тога не би смело да буде спора. У оној мери у којој брзо дође до неке формуле разговора три конститутивна народа на основама Дејтона само са том формулом и у том формату моћи ћемо да избегнемо кризу”, поручио је дипломата Зоран Миливојевић.

Први светски одредио судбину српске државе
Коментаришући сутрашњи празник – Дан примирја у Првом светском рату – Миливојевић каже да пре свега млађа популација недовољно свесна заслуга, храбрости и жртава српских јунака.

“Јако је важно обележавати овакве датуме и то је прилика да се подсетимо и на страдање али и значај који је имао Први светски рат и његов крај посебно за Србију. Србија је била у кругу сила победница и то је у историји Срба период који је најсветлији. Треба рећи да су тада утврђене и границе Србије које и данас важе и посебно је важно да је Србија тада као део сила победница била у стању да утиче на своју будућу судбину и тада су створени услови и за стварање прве Југославије и на неки начин да се реши српско питање у том времену”, истиче Миливојевић.

Додаје да су догађаји су касније ишли другим током, али у сваком случају то је за Србију историјско време. То је период када се показало шта значи, патриотизам, борба за домовину и одлучност. Овоме је претходио и пробој Солунског фронта, где је српска војска имала одлучујући значај.

“Цео тај Први светски рат је период који је одредио судбину српске државе и српског народа у наредном периоду да бисмо данас поново дошли и разговарали о том периоду са позиција српске државе. Због тога је важно шта је томе претходило јер се поново налазило у турбулентним временима, поново је свет у неком заоштреном стању, поново говоримо више о сукобима, рату, тензијама него што говоримо о миру и благостању”, наглашава политички аналитичар.

Поручује да је због тога важно се сетити колико је важан мир, колико је важно да и овога пута говоримо више о миру и нађемо формуле које ће бити у прилогу мира и будућности, а не онога што је било иза нас.

Подели на: