Најновије вести

Миловану Данојлићу награда „Григорије Божовић“

Из Културног центра „ Стари Колашин“ у Зубином Потоку

 

Престижна књижевна награда „Григорије Божовић“, за 2018. годину, је како сазнајемо од Андријане Живановић, директорке Културног центра „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, припала Милвану Данојлићу за књигу „Писма без адресе И-ИИИ“ у издању Службеног гласника из Београда. Жири за доделу ове награде у саставу, проф. Др Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и др Милета Аћимовић Ивков (председник жирија) је, на састанку одржаном половином маја у Београду, донео одлуку да се Данојлићу награда додели за дубок и истинољубив поглед у време, његове драматичне и трагичне мене и прилике на нашем тлу.
У образложењу се, између осталог, каже да је Милован Данојлић успоставио прилично разуђено тематско и изражајно поље. У њега су укључене појединости из различитих, а по степену актуелности и вредности сродних сазнајних дисциплина. Од књижевности и културе, антропологије и психологије, до незаобилазних историје и политике. Речју, оне актуелне, али и потиснуте теме, феномени и проблеми којима се овај писац, као новински сарадник, критички и патриотски настројен интелектуалац, у вишедеценијском временском распону предано и активно бавио.
-Разумевајући „књижевни посао“ као неку врсту „искушавања интелектуалне и моралне храбрости“, Милован Данојлић је у овој тротомној књизи, чији садржај захвата широко и дубоко, настојао да у форми кратког огледа изабрани предмет аналитички продуби до његове скривене суштине, како би посредно успоставио и ширу представу његовог постојања и значења, и тако овим књигама обезбедио вредност целовитости. Отуда су у његов аналитички објектив укључене бројне упечатљиве и изоштрене слике „владајуће духовне пустоши“ и „домаћег апсурда“, проницљиво опажених у време „зоолошког капитализма“ у коме се „поново поробљујемо“, као и бројне епифаничне слике примера појединачних духовно-стваралачких узношења и самопотврда.
Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и плакете са ликом Григорија Божовића, Миловану Данојлићу биће уручена на свечаности у Дому културе ,,Стари Колашин“ у Зубином Потоку у петак, 7. јуна ове године у подне.
С.Ђукић

Подели на: