Најновије вести

Министар Вулин: Велика Албанија је претња

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин састао се са министром националне одбране Републике Грчке Евангелосом Апостолакисом, који је присуствовао данашњем Приказу у Нишу.

 

Министар Апостолакис, који је на позив министра Вулина, присуствовао данашњој паради у Нишу, честитао је министру одбране Србије на импресивном приказу који су извели припадници војске и полиције.

У наставку сусрета министар Апостолакис похвалио је мудру политику председника Александра Вучића у решавању питања Косова и Метохије и изразио очекивање да ће се наћи компромисно решење за питање јужне српске покрајине. Грчки министар одбране је потврдио подршку своје земље територијалном суверенитету и интегритету Србије.

Током разговора са грчким колегом, министар Вулин је истакао да је Србија захвална на континуираној подршци Грчке у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији што је потврда искреног пријатељства две државе и два народа.

Како је министар Вулин нагласио, за Републику Србију формирање такозване “војске Косова” апсолутно је неприхватљиво и представља опасност за цео регион те поручио да је КФОР једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244.

Министар Вулин је, такође, нагласио и да је највећа безбедносна претња Републици Србији и региону Балкана стварање велике Албаније.

Министар Вулин је рекао да подржава политику Грчке, као и Преспански споразум постигнут између Северне Македоније и Републике Грчке.

Током данашњег сусрета министри су размотрили тренутну сарадњу у области одбране и сложили се да постоји простор за њено унапређење, а као најзначајније области сарадње истакли су одржавање заједничких вежби.

Министар Вулин је нагласио значај учешћа Војске Србије у борбеној групи ХЕЛБРОЦ, где је Грчка водећа нација, у оквиру које ће Војска Србије узети активно учешће од следеће године. У предстојећем педиоду, планирано је заједничко учешће на вежбама МИЛЕX и ТАЛОС.

Министар Вулин је, такође, нагласио и значај сарадње у области војног образовања, подсећајући да се један број српских официра усавршавао у војним школама Републике Грчке, упутивши позив министру Апостолакису да се грчки официри школују у нашим војним школама.

Министри одбране Србије и Грчке сложили су се у оцени да постоји потенцијал за развој војно-техничке сарадње две земље.

Подели на: