Најновије вести

Министарка Живић присуствовала почетку сезоне жетве

Министарка пољопривреде, шумарства и руралног развоја Дијана Живић са својим сарадницима присуствовала је почетку сезоне жетве у општини Грачаница.

 

Живић је пољопривредницима честитала почетак жетве и пожелела добар принос у нади да ће им временске прилике ићи у корист. Такође је нагласила да ће узгајивачи пшенице и даље имати подршку МПШРР-а у циљу повећања површина под пшеницом.

„Пшеница је поред кукуруза наша најважнија пољопривредна култура, од непроцењивог је значаја не само за пољопривреду већ и за целокупну привреду Косова. МПШРР-а ће и ове године подржати узгајиваче пшенице путем субвенција са 150 еура за сваки засејани хектар“ рекла је она.

Такође је истакла да буџет МПШРР-а кроз програм субвенција за узгајиваче пшенице ове године износи 9,5 милиона евра и навела да је на територији Косова ове године пшеница засејана на 50.000 хектара.

Како се додаје у саопштењу, просечан принос пшенице који се очекује је 3.500 до 4.000 кг по хектару. Предвиђа се да ће се силоси косовских пољопривредника ове године напунити са 180.000 до 200.000 тона пшенице.

Рок за пријаву за програм подршке МПШРР-а, „Програм руралног развоја – Инвестициони грантови и Програм за директна плаћања – Субвенције“ продужен је до 12. јула 2019. године.

Подели на: