Најновије вести

Министарство културе: Изјава Чекуа покушај скретања пажње са угрожености српског културног наслеђа

Министарство културе и информисања поводом изјаве представника привремених приштинских институција Хајрула Чекуа да Србија злоупотребљава православне цркве на Косову и Метохији и да је присуство Кфора око манастира Високи Дечани симболично, подсећа да су Високи Дечани једини споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом, а од 2006. године је уписан и на Унескову листу Светске баштине у опасности.

 

 

Из Министарства културе истичу да није јасно на које безбедносне извештаје се позива представник привремених институција Приштине имајући у виду једногласну одлуку Унеска да српски манастири на Косову и Метохији остану на листи угрожених, као и најновији извештај Мисије Оебса из јула ове године који указује на бројне вандализме и кривична дела почињена на објектима и локалитетима Српске православне цркве у периоду од 2014. до 2020. године.

Министарство посебно напомиње да је током оркестрираног погрома широм Косова и Метохије у марту 2004. уништено или срушено 136 објеката српске православне цркве, од којих већина грађевина до данас није обновљена.

“Очигледно је да изјава Чекуа представља покушај скретања пажње са стварне угрожености српског културног наслеђа на Косову и Метохији, које је под непрекидном претњом, од физичког уништења и скрнављења до фалсификовања и преотимања. Угрожавање права и културног наслеђа, нажалост представљају тешку свакодневицу српског народа на КиМ”, наведено је у саопштењу.

Министарство културе и информисања указује да Приштина још једним у низу апсурдних наступа представника привремених институција у напору да промовише лажну државу, показује одсуство и најобичнијег разумевања за смисао културног наслеђа и бриге о култури.

“Не треба да чуди да они који сматрају да је напредак у чувању културног наслеђа то што тренутно не пале и не руше цркве и манастире, као што су чинили 2004. године, већ их само угрожавају изградњом путева, скрнављењем, крађама, отимањем земљишта, забраном службе и нападима на надгробне споменике и вернике, проглашавају бригу Републике Србије за културно и верско наслеђе за злоупотребу”, кажу из Министарства.

Истичу да их очигледно боли чињеница да свест о праведности и успеху залагања Републике Србије за неговање културног наслеђа постаје све боље препознато широм света и да заштита права на баштину којој је посвећена Република Србија и Министарство културе и информисања добија све више на значају.

“Имајући у виду наведено, Министарство културе и информисања ће наставити да указује на подметања и провокације, имајући у виду суштински значај и изузетну вредност српског културног наслеђа на КиМ за национални идентитет и светску баштину”, наведено је у саопштењу.

Подели на: