Најновије вести

Министарство: Захтев Приштине још једна у низу злоупотреба културе

Поводом захтева привремених институција у Приштини за “повраћај артефаката”, Министарство културе и информисања саопштило је да је очигледно реч о још једној у низу злоупотреба културе ради промоције једнострано проглашене независности Косова и Метохије и фабриковања лажног легитимитета наводних институција.

 

“Док се на међународном плану јасно препознаје угроженост културне баштине на простору КиМ од организованог рушења, вандалских испада над верским и културним објектима, па све до инфраструктурних пројеката у функцији угрожавања културне баштине, која траје више деценија, захтеви привремених институција у Приштини искључиво су у функцији скретања пажње са угрожавања културне баштине, и стварања привида бриге о културном наслеђу”, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да сви артефакти који потичу са територије наше аутономне покрајине Косово и Метохија јесу део културног и историјског наслеђа Србије.

“Косово и Метохија је и по Уставу Србије и по међународном праву део територије Републике Србије и као што не признајемо самопроглашену такозвану ‘косовску’ државност, не познајемо ни категорију ‘косовског’ културног наслеђа, а сви артефакти који потичу са територије наше аутономне покрајине Косово и Метохија јесу део културног и историјског наслеђа Србије”, наводи се у саопштењу.

Указују на то да “Београд оправдано страхује да би културни и археолошки артефакти пореклом са Косова и Метохије били угрожени, јер нам искуство показује какав је деструктиван однос привремених институција самоуправе у Приштини према културно-историјском и верском наслеђу државе Србије”.

“Посебно су угрожени споменици који улазе у категорију српског хришћанског наслеђа на Косову и Метохији, а само од почетка ове године забележено је једанаест напада на објекте и имовину Српске православне цркве”, наглашава Канцеларија за КиМ.

“Уочљиви су бројни фалсификати и извртања који се у захтеву подмећу, као што су наводни споразуми међу институцијама, преко непримењивости конвенције Унеска на коју се реферише и која се помиње само зато да би се име ове организације злоупотребило, па до извртања у случају позивања на Ахтисаријев план”, истиче се у саопштењу.

Министарство додаје и да овакви случајеви само још једном потврђују угроженост културне баштине, као и да ће Србија наставити да посвећено штити културно наслеђе од “свих насртаја и покушаја злоупотребе и уништавања”.

Приштински музеј: Три обавезе Београда
Директор косовског народног музеја Ајет Љеци упутио је писмо директоркама Народног и Етнографског музеја из Београда и председнику САНУ, у коме тражи да се Приштини врате археолошки и етнографски артефакти, који се и даље чувају у централној Србији.

У писму се директорке музеја, Бојана Борић Брешковић и Тијана Чолак Антић, као и председник САНУ Владимир Костић, подсећају да имају обавезу да врате артефакте из археолошке и етнографске збирке са Косова.

“Иако су узети из колекције крајем 90-их година због привремене изложбе у централној Србији, уз обавезу да се врате, артефакти се и даље налазе у вашим уваженим музејима”, навео је Љеци у писму.

Напомиње три обавезе Београда, а то су трансфер артефаката до изложбе и њихов повратак у музеј, поштовање Унескове конвенције о мерама забране и спречавања илегалног увоза и преноса власништва чија је Србија потписница и Анекс пет, члан шест Ахтисаријевог плана који подразумева да Београд врати делове збирке позајмљене због изложбе.

Љеци тврди да се у београдским музејима налази укупно 1.247 артефаката из археолошке и етнографске збирке.

“Да бих испунио ову обавезу, предлажем оснивање радне групе састављене од представника четири музеја – косовског народног и етнографског музеја, Народног музеја у Београду и Етнографског музеја у Београду, као и међународних стручњака музеологије”, истакао је Љеци и додао да би њихов задатак био израда плана и надгледање процеса повратка свих артефаката у Приштину.

Подели на: