уторак, 17. маја 2022. | 10:36
Најновије вести

Мирни протести Срба у Грачаници и Косовској Митровици

Одлука владе у Приштини да прекине са праксом “одржавања српских избора” у срединама већински насељеним Србима на Косову и Метохији наишла је на осуду Београда, али и косовскометохијских Срба који су данас организовали протест. Због скупова, специјалне снаге полиције примећене су на више магистралних путева на Косову и Метохији.

 

 

Незадовољни одлуком владе Аљбина Куртија да не дозволи одржавање избора по досадашњем моделу, када су гласали у својим срединама, а ОЕБС сакупљао гласове, Срби на КиМ организовали су протесте у Грачаници и Косовској Митровици.

Kвинта и ЕУ: Грађани имају право на мирно окупљање
Шефови мисија земаља Kвинте и Мисије ЕУ у Приштини саопштили су да су упознати са планираним демонстрацијама и изразили забринутост због могуће ескалације насиља на Kосову.

“Грађани имају право на мирно окупљање као и одговорност да осигурају да такви скупови буду мирни и да не постану насилни.

Међу нашим заједничким вредностима су право на мирно окупљање и да се чује наш глас, права које су снаге реда одговорне да штите”, каже се у заједничком саопшстењу Мисије ЕУ и Амбасада Немачке, Велике Британије, Италије, САД и Француске.

Снаге реда, како се наглашава, имају обавезу да сачувају јавни ред и то тако да се “не крше демократски принципи слободе говора и окупљања”, истиче се у саопштењу.

Kвинта и ЕУ такође поново позивају Београд и Приштину да се уздрже од било какве реторике или активности које би могле да повећају тензије.

Протестна шетња у Грачаници почела је из порте Манастира Грачаница и централном улицом се кретала ка Дому културе.

Исказали су своје незадовољство што им се одузима, како су навели, право гласа, али и указали на намеру Приштине да им се ускрати право на комуникацију са Београдом.

Састанак представника Срба са председником Србије почетком недеље у Београду био је окидач за суспендовање Срба из водећих институција које делују у оквиру владе у Приштини. Тако је суспендована председница Основног суда у Косовској Митровици Љиљана Стевановић. Суд је основан по договору из Брисела, а Стевановићева је на ту функцију изабрана пре неколико месеци.

Осим Љиљане Стевановић, састанку у Београду присуствовали су и командири полицијских станица на северу КиМ, председници општина по приштинском систему и представници других институција.

Из полицијског инспектората саопштено је да су званично обавештени о учешћу претпостављених косовске полиције на састанку са председником Србије, па ће то питање бити разматрано у оквиру њихових надлежности и законских овлашћења.

Аљбин Курти је рекао да не зна за процедуре смењивања и испитивања одговорности и овлашћења, али тврди да је његова влада, прва међу претходнима, престала да даје уступке Београду и најављује да се у Приштини припремају за подизање тужбе за геноцид против Србије.

Специјалне снаге полиције су примећене на више магистралних путева на Косову и Метохији. Појачале су снаге, како се претпоставља, због протеста у Косовској Митровици и Грачаници.

Подели на: