Најновије вести

Мирно и неизвесно

 

Улази се у другу недељу организације барикада на северу Косова и Метохије. Осмог дана на две барикаде на подручју општине Лепосавић у близини Сочанице и у Лешку ситуација је мирна. Грађани се смењују поред постављених барикада, које онемогућавају саобраћај на магистралом путу Рашка-Косовска Митровица. Истовремено блокиран је и административни прелаз Јариње. Остаје неизвесност до када ће ова криза потрајати, али свакако то не зависи од људи на барикадама, који су овде све време дању и ноћу у свим временским условима. Једина заштита су им шатори, који их штите од падавина и ватра око које могу да се огреју. Тешко је, али , како истичу, мора се издржати до проналажење решења за ову ситуацију. Повољна решења да би се изашло из ове кризе је пуштање на слободу бивших полицајаца Косовске полицијске службе Аџића, Пантића и Трајковића, као и да се са севера повуче Косовска полиција.
У међувремену КФОР је потврдио да је примио захтев Владе Србије о враћању на КиМ до хиљаду припадника војске Србије по Резолуцији 1244 и да се тај захтев разматра.
КФОР је уједно издао саопштење да је појачао своје присуство на северу Косова и Метохије и апелује,, да се сви уздрже од деескалације кризе и да се обезбеди мир за све заједнице”.В.Вукојевић

Подели на: