Најновије вести

Мисија васпитања и образовања младих генерација се наставља

Основна школа ”Вук Караџић” у Сочаници обележила сто прву годину рада и постојања.
Ради се на великом пројекту припреме и издавања књиге први век постојања Основне школе у Сочаници, која ће објединити све активности васпитно- образовног рада од оснивања ове школе. Просветни радници и ученици ове школе редовно изадају ученички лист Огледалце и Летопис школе.

 

Лепосавић, 13. Новембра- Поводом сто прве годишњице рада и постојања Основне школе ”Вук Караџић” у Сочаници, директор ове васпитно образовне установе казао је да је поносан на историју ове школе, а савремено време које живимо треба да унапређује образовни процес.
Школа је ушла у други век постојања и тим поводом сабраће се све историјске чињенице од почекта рада школе у књизи која треба ускоро да се штампа , у издању издавачке куће Вулкан из Београда.
– Биће то велики издавачки подухват јер у тој књизи желимо да саберемо и сачувамо од заберемо све активности од почетка рада ове школе и свих запослених који су радни век, или део свог радног века провели у нашој школи, каже Драган Радовановић, директор ОШ ”Вук Караџић” у Сочаници.
Постоје тврдње да је ова школа основана давне 1908. Године и да је била смештена у Горњој Сочаници у кући Тодора Милићевића, и да је бројала тринаест ученика, ипак, појављује се и податак и да је основана непосредно по завршетку Првог Светског рата у Ибарској Слатини у кући Милуна Јовановића.
Потреба народа за писменошћу је расла и у наредним деценијама отвореме су још три школе на овом подручју у селима Вуча, Борчанеи Горњој Сочаници. Кроз цео век развоја школа се суочавала са бројним проблемима у три наврата школа је зидана и обнављања на месту где се и данас налази у центру Сочанице.
– Оно што нас највише брине је опадање броја ученика због миграција становника, али колико идуће године према најавама из предшколске групе обданишта из Сочанице уписаћемо знатно више првака, каже Радовановић.
Батица Николић, учитељ у овој школи ангажован је у раду са ученицима на изради Летописа школе и школском листу Огледалце.
-У школским новинама редовно објављујемо све активности из рада школе, где доминирају дечји радови са литерарне и ликовне секције, а летопис како само име каже, обједињује рад у једној школској години у једном лету рада школе, каже Николић.
-Примарни задатак нам је да по препоруци Министра за просвету Републике Србије, Младена Шарчевића радимо на моделу увођења наше школе у ранг установа у Републици Србији на овом делу Косова и Метохије, каже директор Радовановић, додајући да је у плану припрема пословника о раду и других докумената.
Основна школа у Сочаници и њени запослени поносни су на свој први век постојања, а обележавајући сто прву годишњицу рада настављају своју најважнију мисију васпитања и образовања младих генерација. Ученици ове школе су веома активни и у ваннаставним активностима, па су овом приликом припремили и веома богат културно- уметнички програм, на радост својих другара, родитеља и свих пријатеља школе који су присуствовали овом програму у Дому културе у Сочаници, овим свечаним поводом.

В.Вукојевић

Подели на: