понедељак, 29. маја 2023. | 23:48
Најновије вести

Митрополит Јоаникије за Спутник: Не смемо се одрећи КиМ као што се не одричемо своје душе и памети

Дубока тајна Косова и Метохије упечатила се у душу нашег народа и она делује непрекинуто макар од Косовске битке до данашњих дана, говорио је о КиМ новоизабрани митрополит цетињски и митрополит црногорско приморски, егзарх пећког трона Јоаникије.

 

 

Таква тајна припада само народима који имају богату прошлост, велику историју и велику културу. То су суштинске ствари за идентитет једног народа и тога се не смемо одрећи, као што се не смемо одрећи своје душе, памети, памћења и свега другог што представља вредност и пред Богом и пред људима“, рекао је митрополит Јоаникије за Спутњиик.

Често је долазио и увек се интересовао за народ и светиње на Косову и преносио приче које је чуо.

“То је огњиште српског народа на коме се сви грејемо, духовно огњиште, светиња, света српска земља као што је говорио патријарх. Исто тако, како је то њему било својствено, митрополит Амфилохије који је често посећивао Косово и Метохију, а посебно Пећку патријаршију и Високе Дечане, али и остале светиње, такође је носио Косово и Метохију у свом срцу. Мени рече један свештеник који је био са митрополитом Амфилохијем ’99. године после бомбардовања, када је сакупљао и сахрањивао лешеве по Косову и Метохији после шиптарског погрома, да је тада видео да је митрополит од Црне Горе још више волео Косово и Метохију“, причао је митрополит Јоаникије.

Подели на: