Најновије вести

Могерини: Нема услова за дијалог док су на снази таксе Приштина

Докле год су на снази таксе које је Приштина увела на производе из Србије и БиХ, не видим услове за обнављање дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, изјавила је Федерика Могерини, одлазећа шефица дипломатије ЕУ.

 

Федерика Могерини наводи да упркос упорности привремених косовских институција да не одустану од такси од 100 одсто, верује да дијалог Београда и Приштине и даље има шансу.

“Још увек верујем да је договор могућ и да је близу. Такође верујем да обе стране разумеју да је достизање споразума о пуној нормализацији односа пожељно за грађане и на једној и на другој страни, да се постигне правно обавезујући споразум о свим аспектима проблема које су и даље на столу”, рекла је Могеринијева за Радио слободна Европа у Познању где се одржао самит о западном Балкану.

На питање да ли ће и после одласка са функције високог представника ЕУ за безбедност и спољну политику бити задужена за преговоре Београда и Приштине, Могерини је рекла да хоће, као и њен наследник.

“За то постоји једноставан разлог – Србија и Косово уцествују у дијалогу због своје европске перспективе и зато је дијалог у рукама Европске уније и ни у чијим другим”, напоменула је одлазећа шефица дипломатије ЕУ.

Додаје и да Сједињене Државе дају велику подршку дијалогу и да је то једно од питања у којима је сарадња САД и ЕУ увек била изузетно важна и позитивна.

“Али, остављала сам увек простор и за друге државе да се укљуце у процес, ту могу поменути Русију и Кину, као сталне цланице Савета безбедности. Зато што знамо да било какав споразум до ког може доци у одреденом тренутку, мора имати подршку не само Европске уније и самог региона, већ и међународне заједнице”, додала је Могерини.

Говорећи о скупу у Познању навела је да је пре свега циљ обновити посвећеност свих уцесника Берлинског процеса западном Балкану.

“Говоримо о економској сарадњи, инвестицијама, повезивању, дигитализацији, транспорту. Постоји спремност за привредне инвестиције, али и политичка воља за успостављањем конкретних пројеката у интересу грађана. Али, дозволите ми да подвуцем, ово није замена за перспективу проширења. Државама регије, свима њима, потребно је да знају њихова будуцност може бити у Европској унији уколико се процес добро одвија”, истакла је одлазећа шефица дипломатије ЕУ.

Говорећи о даљем проширењу ЕУ и најавама да ће тај процес бити стављен у други план, истакла је да ће бити велика грешка ако чланице ЕУ не донесу одлуку о отварању преговора са Албанијом и Северном Македонијом у октобру.

Подели на: