среда, 22. септембра 2021. | 10:39

Могеринијева о дешавањима на КиМ

Висока представница ЕУ Федерика Могерини изјавила је у Бриселу да јучерашњи догађаји показују да статус кво између Србије и Косова није одржив.

 

Она је додала да Београд и Приштина морају да се врате дијалогу и покушају да постигну споразум о нормализацији односа.

На конференцији за медије поводом представљања годишњег пакета ЕУ о напретку земаља Западног Балкана, Федерика Могерини је рекла да се нада да ће дијалог Београда и Приштине ускоро бити обновљен, да је уверена да је споразум могуће постићи и додала да је у сталном контакту с обе стране.

Усвојене измене закона о главном граду, од сада многе ствари неће бити исте

“Уверена сам да је споразум могућ, ако се стекну услови за наставак преговора на највишем нивоу, али потребно је испунити предуслове за то, пре свега укинути косовске таксе на робу из Србије из Босне и Херцеговине”, казала је шефица европске дипломатије.

Федерика Могерини је упозорила да се конфронтације, па и конфликти могу јавити у сваком тренутку. ”Зато сматрам да смо на раскрсници. Ако кредибилна ЕУ перспектива региона данас буде паметно употребљена, то ће охрабрити сарадњу и довести до неповратне промене. У супротном, видим ризик да се мрачне силе прошлости врате и можда изгубимо ову историјску могућност за помирење, јединство и економски просперитет региона”, каже Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије оцењује да су и лидери и народ Србије и Косова и Метохије спремни да иду ка споразуму о нормализацији односа, али да је предуслов за то суспензија или повлачење тарифа, које су приштинске власти увеле за робу из Србије. Она је навела очекивање да ће мудрост превладати и да ће се дијалог ускоро наставити.

”Верујем да је споразум могућ ако се створе прави услови за наставак разговора на највишем политичком нивоу”, закључила је Могерини. Навела је да је на самиту Процеса Брдо-Бриони пре три недеље у Тирани разговарала са председницима Србије и Косова, Александром Вучићем и Хашимом Тачијем, и додала да је уверена да су “обе стране свесне својих интереса”.

 

Подели на: