Најновије вести

„Москва ће бранити право Београда на КиМ”

 

Став Русије према кризи на Косову је да ће подржати сваки захтев Београда према Москви, каже за Вечерње новости посланик руске Думе Јевгеније Примаков. Нама је стало да се поштују права Србије на јужну покрајину и Русија је гарант да Србија неће изгубити у том процесу, навео је он.

“Подржаћемо сваку одлуку вашег државног врха око судбине КиМ, ако се она донесе уз политички консензус и ако то решење не изазове грађански сукоб. Русији је најважнија имовинска и лична безбедност Срба на Косову и Метохији”, рекао је Примаков, посланик Думе и унук чувеног шефа руске дипломатије и обавештајне службе Јевгенија Максимовича Примакова, једног од најзаслужнијих Руса за Кумановски споразум и доношење Резолуције 1244 у Савету безбедности Уједињених нација.

Јевгениј Максимович је и 2009. године први пут говорио о разграничењу, тј. да Србима остане север КиМ и енклаве у којима живе, а његов унук каже да је то била позната идеја која се разматра и дан данас.

“Став Русије је да Београд то треба да реши и да такву одлуку донесе или не”, рекао је Примаков.

Упитан о томе да ли српски европски пут нема алтернативу, Примаков каже да Србија треба да поштује свој интерес и ако донесе одлуку да уђе у ЕУ, мора да то учини уз своје услове.

“Видимо шта се десило са привредом Бугарске, која је потпуно уништена после уласка у ЕУ. Не смете да дозволите такав однос”, рекао је Примаков.

Подели на: