субота, 25. септембра 2021. | 11:53

Москва ће упутити демарш због напада на Красношчекова

Званична Москва ће упутити демарш у вези са нападом на руског држављанина запосленог у Унмику на Косову и Метохији, Михаила Красношчекова, рекао је руским новинарима у УН заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин.

 

Сергеј Вершињин је навео да ће демарш бити упућен и у оквиру Уједињених нација.

У случају Красношчекова, наводи он, реч је о провокацији. “Полазимо од тога да су представници УН, укључујући руског представника, обављали свој посао и самим тим они никако не треба да буду подвргнути насиљу”, додао је руски званичник.

Истакао је и да ће Русија помно пратити како УН спроводе истрагу о нападу на Красношчекова.

“Ми смо инситирали на истрази и добили смо уверевања о томе да ће истрага бити спроведена, закључио је Вершињин.

Одлука Приштине о проглашавању руског дипломате за персону нон грата, изазваће међуетничке напетости и имаће далекосежне последице, поручује МИП Русије у званичном коментару на најновије догађаје на северу КиМ.

Не водећи рачуна о његовом дипломатском имунитету, Красношчеков је био задржан и жестоко претучен током операције косовске полиције у српским општинама на северу КиМ, наводи се у саопштењу службе за сарадњу с медијима амбасаде Русије у Београду.

Красношчеков се тренутно лечи у Београду, а руски МИП поступање косовских службеника сматра наставком “неприкривене политике усмерене на подизање међуетничких напетости у региону, али и непоштовањем међународних норми дипломатске комуникације”.

“У суштини, ова демонстрација непоштовања УН од стране Приштине представља преседан који ће имати далекосежне последице”, наводи се у саопштењу уз поруку да је немогуће не приметити да ће такви “ударци” бити могући толико колико власт у Приштини буде имала подршку Запада.

Русија ће наставити да примењује све неопходне мере за заштиту своји грађана у складу с међународним правом и националним законодавством, поручио је руски МИП.

Подели на: