Најновије вести

Москва: Не могу се игнорисати тежње Тиране ка великој Албанији

Руско министарство иностраних послова саопштава да не може да игнорише “низ корака које предузима актуелно албанско руководство, у вези са консолидацијом албанског фактора у склопу регионалне политике Тиране”.

 

У саопштењу се наводи да је премијер Албаније Еди Рама у интервјуу за Визион Плус изјавио да је Косово за њега “део Албаније”, а да “уједињење Албаније и Косова није план Б, него план А”.

Реализацију тог плана, албански премијер повезао је са унутрашњополитичком и спољнополитичком дебатом око могуће корекције границе српске покрајине.

Нажалост, западни покровитељи Тиране се и даље претварају да не примећују тежње ка “великој Албанији, наводи се у саопштењу.

Министарство иностраних послова Русије је указало на то да се интензивирају напори да се интегришу области насељене Албанцима на Балкану.

“Наглашавамо да таква политика не само да отежава дијалог Београда и Приштине, него и подрива атмосферу поверења у целом балканском региону”, указује се у саопштењу.

“Позивамо западне партнере Албаније да коначно одговоре на очигледне тежње Албанаца у Тирани и, уместо да граде спорне структуре на локалном нивоу, да осигурају да Приштина испуни своје обавезе за стварање Заједница српских општина”, наводи се у саопштењу.

Подели на: