Најновије вести

Може ли Макрон да иницира дијалог Београда и Приштине

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић рекао је да ће током данашње посете председника Француске Емануела Макрона Србији веома значајна тема бити дијалог Београда и Приштине.

 

Драган Ђукановић је подсетио да је 1. јула требало да буде одржан састанак у Паризу који је отказан.

Како каже, Француска ће покушати и преко ове посете да на одређени начин укаже на своје ставове када је у питању наставак дијалога.

Истиче да не би требало очекивати од Француске да то питање реши, али да је за напредак по питању дијалога потребна заједничка акција водећих земаља ЕУ и САД.

Када је реч о осталим аспектима посете, Ђукановић је рекао да је кључна ствар што ће бити закључено 20 међудржавних споразума, што ће створити нову перспективу у билатерланим односима.

Додаје да је почетком деценије закључено стратешко партнерство између две земље које није у пуној мери заживело. Указује и да је прошло 18 година од последње посете председника Француске Србији.

Како каже, у протекле две деценије постојале су осцилације у односима Србије и Француске. Због тога мисли да је веома значајно да се нађу неке заједничке тачке потенцијалне сарадње иако се Београд и Париз разилазе у погледима на питања КиМ и проширења ЕУ.

“Веома је битно да постоји минимални консензус око неких политичких ставова”, рекао је Ђукановић.

Такође, каже да се након концесије Аеродрома “Никола Тесла” могу очекивати улагања и у неке друге секторе и области.

План посете

Два пута одлагана, посета француског председника Емануела Макрона Србији, од великог европског је и регионалног значаја.

Планирано је да француски председник слети на београдски аеродром око 15 часова након чега ће уследити церемонија откривања плоче поводом почетка радова на модернизацији аеродрома.

Након тога је планиран свечани дочек испред Палате Србија и састанак председника Александра Вучића и Емануела Макрона.

У присуству двојице председника биће потписани билатерални документи након чега ће уследити изјаве за медије.

Делегације Србије и Француске одржаће пленарни састанак а биће положени и венци на Споменик браниоцима Београда 1914 – 1918. и на гроб Милунке Савић.

Вучић и Макрон положиће венце и на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

Сутра ће председници разговарати са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

Подели на: