понедељак, 28. новембра 2022. | 18:48
Најновије вести

Можемо опстати само јединствени

Срби из Северне Македоније наградили Општину Грачаница

 

Српска заједница из Северне Македоније доделила је Општини Грачаница једно од већих признања српског народа у тој земљи – Светосавску диплому. Председнику поменуте локалне самоуправе Срђану Поповићу призњање је уручила председница Српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковски, на завршној манифестацији обележавања Националног празника Срба у Македонији, која је одржана у Тетову.
Светосавска диплома општини Грачаница додељена је за труд који улаже за очување српства, српске културе и традиције, као и за успостављање добре сарадње између Срба у Македонији и на Косову и Метохији, односно за подршку коју локална самоуправа пружа Српској заједници у Македонији.
Поповић је том приликом истакао да му је велика част и задовољство што је у име Општине Грачаница примио овакво признање.
-Свети Сава нам је пре осам стотина година показао да су просвета и образовање највеће вредности, али и научио шта су љубав, част, достојанство, знање, истинољубље, мирење и праштање. Он нас је научио и показао да можемо да опстанемо само у јединству, да нам јединство даје снагу и веру да се можемо изборити са свим изазовима. То јединство ми показујемо и овим скупом овде. Уједињени и сложни морамо да будемо чврсто ослоњени на своје наслеђе, да будемо достојни Светог Саве и свих наших предака, да и у будућности водимо бригу једни о другима, казао је Поповић.
Осим председника Поповића, Светосавска диплома додељена је и Срећку Тодоровићу, ранијем директору Дома културе у Грачаници, као и дугогодишњим активистима Српске заједнице из Тетова Примославу Стојановићу и Момчилу Велићу.
Манифестацији је присуствовао и председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић, који је и посланик у Скупштини Северне Македоније.   М.Ч.

Подели на: