Најновије вести

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре ситуација мирна, али напета

Грађани незадовољни одлуком Приштине о замени регистарских таблица и даље протестују на северу Косова и Метохије, код прелаза Јариње и Брњак, где су распоређене Специјалне јединице Росу. На север покрајине и даље се може једино пешице.

 

 

Грађани су одлучни да остану на блокадама, окупљени око ватре или у импровизованим у шаторима, док се проблем не реши.

Било их је више десетина протекле ноћи, заједно са политичким представницима са севера КиМ.

Блокада је дуга око три километра, синоћ су довезли још камиона и поставили их како би блокирали саобраћај.

Локални портали преносе да је дипломата из земље Европске уније, која није признала саопроглашену независност Косова, синоћ пријавио покушај напада, пошто је једна особа покушала са аутомобила да им уклони дипломатске таблице које је издао Београд.

Тренутно на Јарињу нема путничких возила, на чекању је шест камиона, а на север покрајине и даље се може једино пешице. Превоз возилима је могућ једино на прелазу Мердаре.

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре ситуација је мирна, али напета. Специјалне јединице Росу и даље су на северу покрајине, где су распоређени због недавне одлуке Приштине о замени регистарских таблица привременим, што је појачало тензије на северу И изазвало забринутост мештана.

Грађанима на блокадама стигла су дрва како би се загрејали. С њима су синоћ били челници Српске листе и градоначелници са севера Космета.

“Потребно је да се Приштина врати у пређашње стање ситуације на северу и да донесе одлуку о повлачењу до зуба наоружаних специјалаца из чисто српских средина у општинама Зубин Поток и Лепосавић. Након тога потребно је да се настави дијалог Београда и Приштине и нађе решење. Ово није питање градоначелника, јер ови људи су овде дошли спонтано, а градоначелници су дошли да буду са својим народом. Ово је питање које треба да се решава за преговарачким столом у Бриселу”, сматра Игор Симић, потпредседник Српске листе.

Председник Србије Александар Вучић, који борави у Будимпешти, рекао је да Аљбин Курти својим позивима да обе стране укину одлуке о пробним таблицама “продаје маглу”, а све у циљу да Србија призна самопроглашену независност Косова.

Русија је забринута због ситуације на Косову и Метохији, и оцењује да је циљ провокације привремених приштинских институција протеривање Срба из аутономне покрајине. Позива власти у Приштини да хитно повуку полицију из северних делова покрајине.

На смиривање ситуације позива и Европска унија, поручујући да се све провокације или једностране акције морају избећи, јер би оне биле директно против интереса грађана у региону.

“Позивамо руководство Београда и Приштине да предузму одговоран приступ и да кроз дијалог уз посредовање ЕУ избегну сваку даљу ескалацију, поново успоставе мирну атмосферу и раде на постизању остварљивих решења. У интересу је свих да нађу начин којим би се омогућила слобода кретања и побољшао свакодневни живот људи”, наводи се у саопштењу високог представника ЕУ за спољне послова Жозепа Бореља поводом ситуације на северу Косова.

“Дијалог уз посредовање ЕУ једина је платформа за решавање свих отворених питања и ми снажно позивамо обе стране да га у потпуности искористе”, нагласио је Борељ.

У саопштењу Европске службе за спољне послове се још једном истиче да сви споразуми постигнути у процесу дијалога уз посредовање ЕУ од његовог почетка 2011. остају валидни и обавезујући за обе стране.

“Претходни споразуми представљају значајан елемент за свеукупну нормализацију односа Косова и Србије. ЕУ и њене државе чланице позивају Косово и Србију да без одлагања и у потпуности поштују и примене све своје обавезе проистекле из дијалога”, закључује се у саопштењу.

Подели на: