уторак, 07. фебруара 2023. | 12:15
Најновије вести

На административним прелазима припадници Кфора, нормализација саобраћаја очекује се сутра

Након повлачења специјалних јединица Росу, на административним прелазима Јариње и Брњак су сада војници Кфора. Нормализација саобраћаја очекује се од понедељка ујутру од 8 часова, када се за возила успоставља режим са налепницама.

 

 

Из Приштине су саопштили да поседују још од 2017. године, по договору из Брисела из 2016. године, 300.000 комплета са по четири налепнице и да ће од сутра бити у употреби.

Режим прелепљивања ознака на табицама важиће шест месеци до када Београд и Приштина треба да пронађу трајно решење за одвијање саобраћаја и омогућавање слободе кретања.

На месту где је претходних 13 дана био организован протест грађана због распоређивања специјалних снага косовске полиција јутрос је чисто и мирно, а ту су војници Кфора којих има десетак, јавља репортер РТС-а.

Како ће се постављати налепнице

Од понедељка од 8 ујутру очекује се нормализација саобраћаја на аминистративним прелазима када се за возила успоставља режим са налепницама.

Грађанима ће од сутра бити доступне нелепнице за прекривање специфичних делова регистарских ознака.

 

Нема више ни припадника Росу ни барикада

Повлачење припадника Росу је обављено како је и договорено, нема више ни припадника те јединице на административним прелазима, као ни барикада. Ноћ је протекла мирно.

У близини административних прелаза су припадници Кфора, а ту су и припадника Еулекса, јавља репортер РТС-а.

Саобраћај се одвија неометано, али за сада само из правца јужне покрајине ка централној Србији.

Канцеларија за Косово и Метохије саопштила је да је рад на административним прелазима Јариње и Брњак из правца централне Србије привремено обустављен од јуче поподне до сутра у 8 часова ујутру како би се извршила припрема система за режим налепница.

Навели су да ће грађанима сутра бити доступне нелепнице за прекривање специфичних делова регистарских ознака као и упутство за њихово постављање.

На север Косова до сутра ујутру пролазиће се само пешице.

Повлачењем припадника такозваних специјалних јединица Росу и распоређивањем припадника мисије Кфора, као и уклањањем физичких барикада са административних прелаза Јариње и Брњак, завршена је прва фаза спровођења споразума о регистарским ознакама, који је постигнут у Бриселу 30. септембра.

Војници Кфора биће на Јарињу и Брњаку наредне две седмице.

Председник Александар Вучић изјавио је у Дубаију да је задовољан што су се јединице специјалне полиције Росу повукле са административних прелаза Јариње и Брњак, где, каже, није ни требало да дођу, те да је задовољан што се одржао мир.

Други део споразума обухвата да се од сутра од осам сати успоставља “стикер”, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему ће се тек разговарати у Бриселу.

Као трећа ставка договорена је радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине и која ће тражити трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

Подели на: