Најновије вести

На КиМ још 180 станова за расељене и младе брачне парове

Канцеларија за Косово и Метохију наставља са стамбеним збрињавањем српског становништва у јужној покрајини, а ове године биће изграђено нових 180 станова намењених интерно расељеним лицима, социјално угроженим категоријама и младим брачним паровима.

 

 

Како је за Тањуг појаснила Јелена Стојковић, заменица директора Канцеларије за Косово и Метохију за инфраструктурне пројекте, 15 нових стамбених зграда са по 12 станова од око 65 квадрата биће изграђене у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку.

“Пројекти су завршени, процедура је завршена и успели смо да ухватимо сами почетак грађевинске сезоне тако да су већ започети радови, темељи се копају”, казала је Стојковић.

Поред станова који се граде, у оквиру стамбеног збрињавања граде се и породичне куће и збрињава српско становништво на територији целог Косова и Метохије.

Стојковић каже да се на тај начин свим Србима на Косову и Метохији побољшавају лоши услови становања.

“Радимо и санацију њихових кућа и донирамо грађевински материјал како би им побољшали услове и омогућили им достојан живот у јужној покрајини”, наводи заменица директора Канцеларије за КиМ.

Особе које се стамбено збрињавају су интерно расељена лица и социјално угрожене категорије, а посебан фокус Канцеларије, како је казала Стојковић, је на стамбеном збрињавању младих брачних парова који би да остану на КиМ и оснују породицу у јужној покрајини.

“Ове године поред станова које градимо у највећем броју до сада, имамо у плану велики број инфраструктурних, капиталних пројеката и посебно бих истакла један од тих пројеката, а то је зграда Универзитета у Приштини који је измештен у Косовску Митровицу”, најавила је Стојковић.

У Косовској Митровици биће изграђена зграда у коју ће бити смештен ректорат, а нове зграде добиће Економски факултет, Правни факултет и Природно – математички факултет.

Стојковић истиче да ће после 2001. године, од када је Приштински универзитет измештен у Косовску Митровицу, први пут добити зграду какву заслужује.

На тај начин, каже, стварају се услови за привлачење нових студената, не само са територије Косова и Метохије, већ и са територије централне Србије.

“Тако правимо једно интелектуално утврђење на територији Косова и Метохије. То су принципи на којима ми градимо будућност и напредак на Косову и Метохији”, закључила је Стојковић.

Подели на: