Најновије вести

На КиМ у току Видовданске свечаности, до 28. јуна најављен разноврстан програм

У Дому културе Грачаница отворене су Видовданске свечаности, које се на Косову и Метохији одржавају већ 34. пут и које ће трајати до 28. јуна.

 

 

Манифестација, чији су покровитељи Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе Владе Републике Србије, Град Приштина и Општина Грачаница, отворена је 1. јуна изложбом слика и графика Николе Илића Црног и ликовном колонијом “Видовдан 2024”.

У оквиру Видовданских свечаности Дом културе “Грачаница” организује тридесетак догађаја у Грачаници и осталим српским срединама на Косову и Метохији, међу којима су бројне позоришне представе, концерти, промоције књига, изложбе, као и избор за Косовку девојку.

У Дому културе “Грачаница”, 5. јуна одржаће се комеморативна академија посвећена двадесетогодишњици убиства Димитрија Поповића кога су убила двојица Албанаца само зато што је Србин, док је са друговима вечерао у киоску брзе хране у центру Грачанице.

Посетиоци манифестације имаће прилику да виде позоришне представе “Успомене Саре Бернар” позоришта из Херцег Новог, “Народни посланик” Никшићког позоришта, представу за децу “Црвенкапица” Дечијег позоришта из Суботице и “Тражим помиловање царе Душане” у Призрену.

Музичка школа “Стеван Мокрањац” из Приштине, са седиштем у Грачаници одржаће концерт у Лапљем селу 14. јуна, док ће 20. јуна бити одржан “Књижевни портрет Патрика Бесона” у Грачаници.

У оквиру манифестације биће одржана изложба слика “Јесен у Призрену”, док ће 25. јуна у Дому културе Грачаница бити отворена изложба радова ликовне колоније “Грачаница 2024” и додељене наградер “Зограф Лонгин” и “Димитрије Поповић” учесницима колоније.

Финални избор Косовке девојке одржаће се у Порти манастира Грачаница 26. јуна, а на њему ће учествовати девојке претходно изабране на изборима у Гњилану,лепосавићу, општини Исток, Обилић, Косову Пољу, Штрпцу.

Видовданска свечана седница СГ Приштине и Општине Грачаница биће одржана 27. јуна у Дому културе, као и празнично бденије у манастиру Грачаница.

Видовданско песничко бденије одржаће се 27. јуна у порти манастира Грачаница, а током њега биће додељене награде “Златни крст кнеза Лазара”, “Грачаничка повеља”, “Перо деспота Стефана Лазаревића”.

Манифестација ће бити затворена парастосом на Газиместану 28. јуна и Видовданским концертом Балетске школе.

Организатори Видовданских свечаности су Дом културе “Грачаница” и Епархија рашко – призренска.

Подели на: