Најновије вести

На помолу споразум о косовској влади

Представици покрета Самоопредељења и Демократског савеза Косова наводно су “постигли напредак” у разговорима о формирању следеће косовске владе, два дана уочи седнице косовске скупштине на којој би мандатар Аљбин Курти требало да представи и понуди посланицима на гласање састав свог кабинета.

 

Приштински медији, позивајући се на изворе блиске странкама победницама на изборима одржаним 6. октобра, преносе да постоји “позитиван покрет”, те да се очекује да договор Самоопредељења и ДСК буде постигнут данас.

“Улажу се титански напори” за решавање спора двеју странака око парламентарног питања.

Сазнаје се да је заменик председника ДСК Љутфи Хазири, током јучерашњег дана играо позитивну улогу да странке постигну споразум.

Он је након седнице Председништва ДСК рекао да неће бити ни мањинске ни техничке владе већ да ће наредну косовску владу заједно водити Покрет Самоопредељење и Демократски савез.

Био је веома оптимистичан по питању постизања коалиционог споразума између Самоопредељења и ДСК, наводећи да су се договорили да косовску владу води Самоопредељење са Куртијем на челу, а ДСК да се у овој фази фокусира на Скупштину Косова.

Председништво Скупштине Косова одлучило је да у понедељак буде одржана седница о гласању за будући састав владе, на којој ће Аљбин Курти представити нову владу.

Српска листа најавила је да неће бити препрека формирању будуће косовске владе, док су странке из такозваног ратног крила – Демократска партија, Алијанса за будућност и Социјалдемократска иницијатива НИСМА истакле да ће гласати против предлога Аљбина Куртија.

Подели на: