Најновије вести

На северу КиМ мирно али неизвесно

Четврти је дан откако су Срби одлучили да напусте косовске институције у Приштини и у четири општине на северу. Срби са севера кажу да је сада на потезу власт у Приштини. Опозиција поручује Аљбину Куртију да је пао у замку дестабилизације Косова и да не зна којим путем иде. Истовремено, председница у Приштини Вјоса Османи покренула је процес замене српских посланика који су поднели оставке.

 

 

Грађани Косовске Митровице данас су, четврти дан после повлачења Срба из приштинских институција, обележили градску и храмовну славу Митровдан.

Епископ рашко-призренски Теодосије поручио је да су у овим данима важни слога и јединство.

“Данашњи празник нас је окупио и сложио. Данашњи празник је показатељ да само уједињени и сложни можемо постићи оно што је за све нас добро и корисно”, истакао је епископ Теодосије.

Срби поручују да је Приштина на потезу
Од јуче и формално нема српских судија у судовима, тужилаца у тужилаштву, полицајаца у полицијским станицама, службеника у локалним самоуправама.

У овим институцијама остали су Албанци, у веома малом броју. Срби са севера кажу да је сада на потезу власт у Приштини, да испуни њихове захтеве, а они су укидање пререгистрације возила са српских на локалне таблице, затим формирање Заједнице српских општина и поштовање бриселског споразума.

На захтеве Срба премијер Аљбин Курти одговара да постоји акциони план безебедносних служби у Приштини, и да у њима процењују ситуацију и поступке.

Додао је да се процес пререгистрације наставља и да ће од 21. новембра кренути кажњавање возача који нису променили српске локалним таблицама.

Опозиција кажа да Курти не зна којим путем иде
Курти је у Приштини окупио опозиционе представнике како би са њима поделио део одговорности око настале ситуације на северу.

За разлику од њега, они кажу да је влада у Приштини пала у замку дестабилизације Косова, те да Аљбин Курти не зна којим путем иде.

Опозициони представници додају да нису баш сигурни да премијер и Влада знају на који начин ће сачувати “интегритет Косова”.

У исто време, активисти Социјалдемократске партије и цивилног друштва данас су симболичним акцијама у Приштини изразили противљење политици Аљбина Куртија због ситуације на северу КиМ.

Захтев за замену српских посланика
За разлику од Срба на северу, који изласком из институција указују на обесправљеност, председница у Приштини Вјоса Османи упутила је захтев Централној изборној комисији да препоручи кандидате за замену посланика Српске листе, након њихове одлуке да врате мандате скупштини.

Из Централне изборне комисије су најавили ће припремити препоруку у року од пет дана. Који ће то кандидати бити нису саопштили.

Подели на: