Најновије вести

Понестаје намирница

Угрожена снабдевеност становништва у Лепосавићу

 

Све чешће потрошачи се суочавају са недостатком робе широке потрошње, нема производа на које су навикли, а већ око подне продају се све количине хлеба у продавницама.

Лепосавић, 26. Јуна- већ пуних седам месеци на снази су таксе на сву робу која из централне Србије и Босне и Херцеговине стиже на Косово и Метохију и стиче се утисак да се праве последице овакве ситуације тек сада највише осећају.

-Трошимо последње залихе робе у продавницама, а магацини су нам већ празни. Иста је ситуација код свих трговаца који послују на подручју општине Лепоавић. Новом робом не можемо да се снабдемо јер погранична полиција строго контролише терен и приватни превозници који су обављали превоз робе, више не могу да довезу ни један камион робе, каже Тихомир Ђелошевић, власник маркета и више продавница у Лепосавићу, који је уједно и председник привредника и самосталних трговаца Лепосавића.

Потрошачи се све чешће суочавају са несташицама у продавницама. Хлеб се прода већ до подне, а слична је ситуација и са млеком и млечним производима. Време је поста, па грађани више купују рибу, сардине, туњевину, али понуда и ових производа је све слабија. Ову ситуацију додатно компликује и све мања понуда флаширане воде, јер је потрошња повећана зато што већ десет дана вода из градског водовода није за употребу.

Обавештење из Јавног комуналног предузећа ‘’ 24. Новембар’’ упућено је свим грађанима, јер квалитет воде није задовољавајући и вода из чесми није за пиће и припрему хране. Домаћи брендови на које је становништво навикло, минералне воде Врњци и Књаз Милош често нема у продају, а већ данима не може се купити ни Пролом вода.

-Ситауација из дана у дан постаје све тежа. Ја сам веома забринут због постејећег стања, а нисам оптимиста ни да ће се ова ситуација брзо решити. Одржали смо пар састанака са колегама трговцима и сви смо сагласни да се сачека до 1. Јула да видимо да ли ће се наћи неко решење за ову ситуацију која прети да прерасте у хуманитарну кризу, наглашава Ђелошевић.

Нешто боља ситуација је са воћем и поврћем јер ових производа има на локалном тржишту све више. Лепосавић је познат по све већој производњи поврћа у пластеницима, па се на пијаци сваког четвртка може пазарити поврће од локалних пољопривредних произвођа, који нуде свежу робу доброг квалитета. И понуда воћа је све боља јер стижу домаће јагоде, малине и вишње.

Реакције грађана

У новонасталој ситуацији када самостални привредници нису у могућности да превозе робе јер им се прети хапшањима, застрашени су за свој живот и животе својих породица, у рафовима се троше последње залихе робе, а нових набавки нема , сви се питају како даље. У овој ситуацији када политика креира живот , угрожена је егзистенција, а у таквој ситуацији непредвидиве су реакције грађана. Оне које смо питал,и углавном не желе да коментаришу ову ситуацију, али свакако да је присутна велика напетост и забринутост. Приметне су веће куповине основних животних намирница. У овој конфузној ситуацији подељена су и мишљења привредника, трговаца. На састанцима које држе често, а и у свакодневним контактима, сазнајемо да су једни за затварање продавница на дан- два да се види шта даље, док други ипак говоре да то не би ништа решило и да грађанима треба бити доступна роба којом се располаже. Све проданице и апотеке за сада раде.

В.В.

Подели на: