Најновије вести

На скупу учествује више од 70 посленика из области, науке, културе и образовања из земље и иностранства

На факултету уметности у Косовској Митровици отворен међународни научни скуп

На Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици данас је отворен дводневни Међународни научни скуп под називом „Традиционално и савремено у уметности и образовању”.
На скупу учествује више од 70 посленика из области, науке, културе и образовања из земље и иностранства. У рад скупа су уврштена 54 рада, односно сажетака пристиглих од аутора из готово исто толико институција.
Како је на отварању навела продекан драмског одсека, ред. проф. мр Андријана Виденовић, међу пристиглим радовима је девет из иностранства, и то Португала, Немачке, Мађарске, Грчке, Кипра, Хрватске и БХ.
– Врло значајан податак да поред истраживача из области наука у уметности, дакле истраживача, историчара уметности, ликовних критичара, музиколога, различитих теоретичара и слично, ми на овом скупу имамо и истакнуте истраживаче из других друштвено хуманистичких усмерња, психологе, педагоге и друге – рекла је Виденовић.
Навела је и податак да програмски одбор скупа чине 22 истакнута научника, од тога деветоро из Србије а 13 из иностранства, осим поменутих земаља и из Црне Горе, Словеније, Пољске и Русије.
У име руководства Универзитеа у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици скуп је поздравио проректор проф. др Јован Базић истакавши да је овај научни скуп од великог значаја и да се одржава на веома респектибилном Факултету приштинског Универзиета.
– Овде на Косову и Метохији на просторима где живи српски народ сваки научни скуп, сваки уметнички догађај, увек има шири друштевени значај и увек оставља много јачи утисак.
Овакви догађаји овде су бекство из царства нужности и трпљења у свет слободе, слободе духа и егзистенцијалне слободе овдашњих људи. Зато сви ви који учествујете на овој конференцији дајете значајан лични и еманципаторски допринос који превазилази задату тему научне конференције – поручио је Базић.
Први међународни скуп на ову тему на Факултету уметности у Косовској Митровици одржан је у неовембру 2016. године. Као резултат тог скупа 2018. објављен је тематски зборник који је представљен на отварању овогодишњег научног скупа. Зборник је одштампан на 292 стране, уврштено је 48 радова и преко 60 аутора.
С.К.

Подели на: