среда, 08. фебруара 2023. | 05:09
Најновије вести

Национално васпитање од малих ногу

Снимљен спот за песму ”Србија ” у Лепосавићу

 

Величанствено је изведена песма ”Србија” у Лепосавићу, а очекује се снимање и у Високим Дечанима, Пећкој Патријаршији, Грачаници и на Газиместану.
Лепосавић, 14. Јула- Спонтано, дечји , изведена је песма ”Србија” , а снимање је обављено на локацији испред храма Светог Василија Острошког у центру Лепосавића. Овим поводом Светлана Миладинов, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију у писаној изјави, поручила је, ,, честитам малишанима на великом таленту и подвигу који су показали на овом пројекту и њиховим менторима на дивној идеји и иницијативи. Ми ћемо, као Канцеларија за Косово и Метохију , увек бити ту, да и убудуће подржимо овакве акције, посебно када су у то укључена наша деца , а сигурна сам да нас чека још дивних идеја и сарадње”, казала је Миладинов.
Општина Лепосавић увек стоји иза оваквих акција и пружа сваки вид подршке за реализацију оваквих идеја. Наташа Настић, испред СО- е Лепосавић, овом приликом казала је да Општина подржава наше установе , а посебно је захвалила на доброј идеји Канцеларији за Косово и Метохију , која је финансијски подржала цео пројекат.
Песма говори о патриотизму, слози, заједништву, али и о васпитању у духу националних вредности. Биљана М. Павловић, професорка музичке културе на Учитељском факултету Призрен- Лепосавић , каже да ова песма има занимљиву причу о свом настанку и развоју.
– Песму је још пре десетак година написао новопазарац Лука Божовић, са својих једанаест година, уз подршку и менторство косовско-метохијског песника Ненада Раденковића –Јера, а музику сам ја компоновала, истиче професорка Павловић.
Иначе , ова песма је објављена и у монографији ”Национално васпитање у настави музичке културе”, коју су ауторке др Биљана Павловић и др Драгана Цицовић Сарајлић , промовисале 2018. године на Учитељском факултету у Призрену- Лепосавићу. Тада су , за ову прилику, деца Основне школе ”Лепосавић” отпевала песму ”Србија” , уз клавирску пратњу Петра Илића, професора на Факултету уметности у Звечану. Песма се допала Ивани Тодић, васпитачици у Дечјој установи ”Наша радост” у Лепосавићу , која каже” да су овакве песме драгоцене у васпитању деце како предшколског , тако и основношколског узраста , а посебно овде на Косову и Метохиј, и где се националном васпитању мора поклонити посебна пажња”. Из тог разлога Тодићева је заинтересовала Канцеларију за Косово и Метохију и институције општине Лепосавић, које су обезбедиле средства за снимање песме и њену екранизацију. Ових дана цео пројекат се приводи крају, са задовољством истиче Ивана Тодић, која заједно са професорком Биљаном Павловић руководи овим пројектом.
– Јако је важно да се код деце , већ од најранијег узраста, развија љубав и осећај припадности и одговорности према својој земљи и народу. При том је јако битно, да се ови задаци реализују и кроз практичне активности. Ово је била једна прилика , где су деца, најпре певајући ову песму, исказала љубав и друге позитивне емоције и ставове према својој отаџбини , а потом уложили и труд и напор да се песма сними у студију. Обишли су и бројне, важне споменике културе на Косову и Метохији , у знак поклоњења својим прецима и бриге о култури свог народа. Деца , васпитачи и апсолутно цела заједница општине Лепосавић, показали су високо развијену свест о значају реализације оваквих активности, које доприносе васпитању малдих у духу националних вредности и остваривању важних националних циљева. Деца су показала вољу , снагу, издржљивост и непоколебљивост , а то су основне особине и услов у борби за опстанак на овим просторима. Јасно је да се у васпитању деце ове средине поклања велика пажња и за то су заслужни колико родитељи, толико и васпитачи, каже професорка Павловић, додајући да овакве песме несумњиво доприносе правилном васпитању младих , а цела ова акција је предиван пример заједништва и слоге , када су у питању заједнички друштвени и национални интереси.
Песма је снимљена у Тилко студију , професора музике и композитора Душана Поповића из Косовске Митровице, који ће је у наредном периоду аранжмански и звучно обликовати . Поред њега песму ”Србија” ће својим клавирским музицирањем обогатити др Петар Илић, са Факултета уметности у Звечану и Ања Павловић на виолини. За екранизацију песме задужени су уметници Милан Кабашић и Младен Милетић.
На јесен се очекује промоција песме и спота у медијима , а васпитачи и учитељи радују се новој патриотској песми , коју ће користити у наставном процесу . Ово је свакако леп пример сарадње три васпитно образовне установе Учитељског факултета, предшколске установе ”Наша радост” и Основне школе у Лепосавићу , а све у циљу што квалитетнијег васпитања и образовања младих у овом делу Србије.
Како сазнајемо , осим испред храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу, снимање ће се наставити и у Грачаници, у Пећкој Патријаршији, у Високим Дечанима и на Газиместану. В.Вукојевић

Подели на: